VIDEO: AI stetoskop prepoznaje upalu pluća

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Mada je upala pluća u razvijenom svijetu postala bolest koja rijetko dovodi do smrtnih slučajeva, u nerazvijenim zemljama trećeg svijeta svake godine ubija milijune ljudi, od čega 16 posto djece mlađe od 5 godina. Posebno veliki problem je u državama u kojima nema dovoljno dobro uvježbanih liječnika i kvalitetne dijagnostičke opreme poput rendgena.

Znanstvenici sveučilišta Johns Hopkins University koji su pokrenuli spinoff tvrtku Sonavi Labs izveli su nadogradnju stetoskopa, dijagnostičkog instrumenta koji se većim dijelom nije mijenjao od 1880-ih godina kada je izumljen. U njega je ugrađena pametna noise-filtering tehnologija koja poboljšava kvalitetu zvuka pri slušanju rada pluća, a to je i AI tehnologija koja može prepoznati upalu pluća slušanjem tipičnih vrsta disanja pacijenata, što znači da stetoskop u osnovi može sam dijagnosticirati upalu pluća.

Znanstvenici su stetoskop testirali u simuliranom ekstremno bučnom okruženju u kojem je okolna buka iznosila više od 70 decibela, a potom su zvuk usporedili sa zvukom iz tradicionalnog stetoskopa u kojem se zvukovi rada pluća miješaju s pozadinskom bukom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pametni stetoskop se pokazao izuzetno kvalitetnim u filtriranju zvuka, dok je istovremeno bio u stanju detektirati znakove upale pluća, što je veliki napredak u dijagnostici i mogao bi spašavati mnoge živote pri terenskom radu s pacijentima.

Stetoskop se temelji na prijašnjim istraživanjima na Sveučilištu Johns Hopkins, u kojima su se znanstvenici bavili proučavanjem zvukova unutar tijela pacijenata i njihovoj analizi pri dijagnostici raznih stanja i bolesti.

Stetoskop posjeduje mikroprocesor i tehnologiju strojnog učenja koja pri slušanju pluća omogućuje uklanjanje drugih zvukova poput vanjske buke, ali i rada srca, dok su pametni algoritmi u stanju razlikovati ljude s upalom pluća i one koju ju nemaju s točnošću od 87 posto.

Sonavi će ove godine na tržište izbaciti dva digitalna stetoskopa, Feelix i FeelixPro, a razvijaju i kućnu inačicu koja će omogućiti liječnicima praćenje kroničnih plućnih bolesnika na daljinu.