U razvoju lijek koji obnavlja pamćenje

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Znanstvenici Campbell Family Mental Health Research instituta iz Centra za ovisnosti i mentalno zdravlje u Torontu (CAMH) razvili su nove terapeutske molekule koje pružaju puno nade za liječenje gubitka pamćenja nastalog od posljedica raznih bolesti i procesa starenja. U predkliničkim testiranjima pokazalo se da te molekule ne samo da ubrzano poboljšavaju simptome, već su u stanju značajno obnoviti oštećenja mozga koja uzrokuju gubitak pamćenja. Ti su rezultati predstavljeni na godišnjem sastanku Američke udruge za napredak znanosti (AAAS) u Washingtonu.

"Trenutno ne postoje nikakvi lijekovi koji mogu liječiti kognitivne simptome poput gubitka memorije nastalog u depresiji, drugim mentalnim bolestima i starenju", izjavio je dr. Etiene Sibille, zamjenik direktora CAMH-a i voditelj ovog istraživanja. "Ono što je jedinstveno i obećavajuće u ovom otkriću je što su molekule specijalno targetirane na aktiviranje oslabljenih receptora mozga koji uzrokuju gubitak pamćenja". 

Dr. Sibille i njegov tim prvo su identificirali specifična oštećenja u receptorima moždanih stanica u GABA neurotransmiterskom sustavu, a potom su dokazali da su ta oštećenje uzrokuju simptome promjena raspoloženja i gubitka pamćenja u depresiji i starenju.

Molekule koje su potom razvili za tretman tih stanja su kemijski poboljšani benzodiazepini, klasa antianksioznih i sedativnih lijekova koji također aktiviraju GABA sustav, ali nisu visoko ciljani. Mala doza tih molekula u predkliničkim testovima nakon trideset minuta je vratila performanse memorije na normalne razine, u eksperimentu koji je ponavljan 15 puta. U drugom eksperimentu koji je uključio predkliničke modele starenja, opadanje pamćenja brzo je obrnuto, a učinkovitost se nakon primjene povećala na 80%, što je u osnovi dostizalo razine vidljive u mladosti ili ranijim fazama odrasle dobi. Ovo poboljšanje je trajalo više od dva mjeseca uz svakodnevno liječenje.

Obzirom na veliki uspjeh ovih istraživanja, dr. Sibille se nada da bi se kroz dvije godine mogla početi provoditi klinička testiranja na ljudima i vjeruje da bi ovo ujedno moglo spriječiti gubitak pamćenja na početku nastanka Alzheimerove bolesti.

IZVOR: CAMH