Španjolci špricaju plaže izbjeljivačem

image

Zahara de los Atunes je mjesto na španjolskom Costa de la Luzu u provinciji Cádiz i autonomnoj regiji Andaluzija. Ovo turističko mjesto poznato je po izvrsnim plažama, kinu na otvorenom, crkvi La Iglesia Del Carmen i pješčanim dinama na kojima obitavaju mnoge zaštićene vrste ptica.

U jeku epidemije COVID-19, lokalne vlasti Zahare odlučile nakon odluke o ublažavanju mjera distanciranja koje omogućuju ljudima izlazak iz kuća, krenuti u dezinficiranje plaža prskanjem izbjeljivača pomoću traktora, kako bi se spriječilo širenje epidemije, prvenstveno među djecom.

Traktori izbjeljivačem prskaju više od 2 km obale, a vlasti se nadaju da će ovo ovelike pomoći u normaliziranju života u ovom dijelu Španjolske u kojoj je do sada zabilježeno 23.000smrti od posljedica koronavirusa.

Ljubitelji prirode i stručnjaci za zaštitu okoliša snažno su osudili ovakvu vrstu dezinfekcije jer smatraju da bi mogla izazvati "brutalne štete" u ekosustavu i izazvati masovno umiranje rijetkih ptica, ali i naškoditi zdravlju ljudi.  

María Dolores Iglesias, koja vodi udrugu za očuvanje prirode u regiji Cadiz, izjavila je kako je tijekom obilaska plaža već uočila strašne posljedice i kaže: "Izbjeljivač je pobio sve na tlu i ne može se više ništa vidjeti, čak ni insekte"

"Izbjeljivač se koristi kao moćno sredstvo za dezinfekciju, pa je logična njegova uporaba na ulicama i asfaltu, ali ovdje su štete znatno veće od koristi", navodi Maria Dolores i dodaje kako plaže imaju vlastiti način čišćenja te da ovo njima nije bilo potrebno.

Lokalni dužnosnici su nakon njezinog izvještaja i sami priznali da su pogriješili pa se ovakva dezinfekcija plaža više neće provoditi, no kažu da su činili "u najboljoj namjeri".

Španjolski Greenpeace je ovo usporedio s kontroverznim izjavama Donalda Trumpa koji je predlagao liječenje pacijenata s koronavirusom pomoću injekcija s dezificijensom.

Nadamo se da špricanje plaža izbjeljivačem neće pasti na pamet nekom lokalnom moćniku na hrvatskoj obali, koji bi mogao misliti da će time vratiti turiste na Jadran.