Otkriveni lijekovi koji produžuju život

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Možda vas ljuti pomalo senzacionalistički naslov ovog članka, no u istom tom stilu je naslovljen i znanstveni rad znanstvenika Scripps Research Instituta, koji opisuje rezultate njihove najnovije studije provedene na miševima. Ukratko rečeno, znanstvenici kažu kako su pronašli dokaz da lijekovi mogu produžiti životni vijek i pomoći u održavanju zdravlja u starijoj životnoj dobi.

U znanstvenom radu objavljenom u publikaciji Aging Cell opisuje se učinak dva sastojka koji su doveli do tih fascinantih rezultata. Jedan od njih je dasatinib koji se prodaje pod nazivom Sprycel, lijek kojim se liječi rak, dok je drugi Quercetin, prirodni dodatak prehrani koji se koristi za liječenje alergija i upala.

Kada su se supstance ubrizgavale miševima, ne samo da su im produžile životni vijek, već su im pomogle u održavanju zdravlja u starijoj životnoj dobi, a terapija se posebno dobro odrazila na njihov kardiovaskularni sustav, te je smanjila pojavu osteoporoze, dok se nakon više mjeseci liječenja nisu pojavili nikakvi negativni popratni učinci.

"Sastojci su životinjama poboljšali kardiovaskularni sustav i izdržljivost tijekom tjelovježbe, reducirali osteoporozu, te produžili životni vijek", navodi dr. Laura Niedernhofer, koja potpisuje ovaj znanstveni rad zajedno s dr. Paulom Robbinsom.

Znanstvenici navode da su rezultati ove studije vrlo ohrabrujući, no potrebna su dalja istraživanja i studije, prije nego se ovaj tretman počne provoditi u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Prije svega, potrebno je vidjeti hoće li se popratni učinci pojaviti nakon dugotrajnog razdoblja, kako ne bi ispalo da sastojci uzrokuju više štete nego koristi na "duge staze".

Obrazlažući učinke nove terapije, znanstvenici navode da lijekovi funkcioniraju na taj način da targetiraju takozvane senescentne stanice  koje su se prestale dijeliti i ubijaju ih. 

U prijašnjim studijama pokazalo se da starenje dolazi uslijed akumulacije senescentnih stanica u tijelu. Što ih više posjedujemo u svojim tkivima, to će biti brži proces starenja, a tijelo će biti podložnije bolestima.

Testovi na miševima su pokazali da supstance djeluju samo na senescentne stanice, dok istovremeno nemaju nikakav učinak na zdrave, pa se pretpostavlja da to objašnjava učinak na životni vijek i održavanje dobrog zdravlja. 

Izvor: Scripps Research Institute

Read more https://www.vidi.hr/Zdravlje/Otkriveni-lijekovi-koji-produzuju-zivot

Podijeli