Cjepivo za Ebolu učinkovito u kliničkim testovima

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Kineski znanstvenici pod vodstvom Fengcai Zhua iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti provincije Jiangsu u Kini, u medicinskom žurnalu The Lancet, objavili su rezultate kliničke studije novog cjepiva protiv Ebole.

Novo cjepivo je testirano na grupi od 80 dragovoljaca, od kojih je polovina primala veće, a polovica niže doze cjepiva, dok je drugih 40 dragovoljaca dobivalo placebo, te su se našli u ulozi kontrolne grupe.

Kod svih sudionika studije koji su primali niske i visoke doze cjepiva, uočen je pozitivni imunološki odgovor, odnosno njihovi su organizmi postali obogaćeni većom količinom antitijela.

Prema Zhuou, najbolji imunološki odgovor su imali sudionici koji su primali visoke doze, dok u kontrolnoj (placebo) grupi kod nikoga nije dokumentirano bilo kakvo povećanje antitijela.

Tijekom 28 dana trajanja studije, znanstvenici nisu otkrili nikakve negativne popratne učinke, mada su se neki sudionici žalili na bolove i crvenilo na mjestima uboda injekcije, dok je kod nekih došlo do malog povećanja temperature i lagane mučnine.

Nakon ovog kliničkog testa, Fengcai Zhu i njegovi kolege sada znaju da je eksperimentalno cjepivo protiv Ebole, koje su razvili Pekinški institut biotehnologije i tvrtka Tianjin CanSino Biotechnology, stvorilo imunitet, dok istovremeno nije izazvalo nikakav ozbiljniji negativni popratni učinak.

Za razliku od drugih cjepiva koja se u svijetu razvijaju i testiraju, samo je ovo kinesko koje je korišteno u studiji, temeljeno na soju virusa koji je izazvao posljednju epidemiju u Zapadnoj Africi, a ne na virusu odgovornom za epidemiju u Zairu 1976. godine. 

Izvor: The Lancet

Read more https://www.vidi.hr/Zdravlje/Cjepivo-za-Ebolu-ucinkovito-u-klinickim-testovima

Podijeli