Tablete hidrogela za pročišćavanje pitke vode

  • Objavljeno u Znanost
image

Najpoznatiji način pročišćavanja vode je njezino prokuhavanje, no za to trebate dosta vremena i energije, što nije previše primjenjivo u najsiromašnijim zemljama. Slična stvar je i sa solarnim pročistačima, filterima od grafena i automatskim despenzerima klora, no oni često nisu dovoljno učinkoviti ili zahtijevaju energiju.

Znanstvenici Sveučilišta Texas u Austinu razvili su novu metodu pročišćavanja koja funkcionira na vrlo jednostavan način i na zahtijeva energiju.

Radi se o tableti hidrogela koja se može jednostavno ubaciti u spremnik za vodu, gdje će ubiti 99,999 posto bakterija u roku od jednog sata. Nakon toga hidrogel se može ukloniti ne ostavljajući za sobom nikakve ostatke ili kemikalije.

Tablete funkcioniraju stvaranjem vodikovog peroksida koji zajedno s česticama aktivnog ugljika ubija bakterije narušavanjem njihovog metabolizma, a tim kaže da se pritom ne stvaraju štetni nusprodukti.

Ovi hidrogelovi pročišćivači također bi mogli pronaći primjenu u poboljšanju drugih tehnika, poput sustava solarne destilacije. Ti sustavi rade korištenjem topline Sunca koje isparava vodu i sakuplja je u drugom spremniku, ostavljajući zagađivače iza sebe. Ta se oprema može začepiti mikroorganizmima, no znanstvenici kažu da bi to novi hidrogel mogao spriječiti.

"Naš multifunkcionalni hidrogel može napraviti veliku stvar u ublažavanju globalne nestašice vode jer je jednostavan za korištenje, visoko učinkovit i potencijalno proširiv do masovne proizvodnje", kaže Guihua Yu, vodeći autor studije.

Znanstvenici kažu da su sljedeći koraci pronaći načine za poboljšanje hidrogelova kako bi ubijali širi spektar bakterija i virusa, a komercijalizacija je već u tijeku.

Studiju objavljenu u časopisu Advanced Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli