AI predviđa kretanje pješaka u gradovima

  • Objavljeno u Znanost
image

Znanstvenici MIT-a izradili su računalni model aktivnosti pješaka koji će moći koristiti dužnosnici i planeri u gradovima na isti način kao što evaluiraju automobilski promet.

To znači da njihov model može predvidjeti promjene u broju pješaka koje su posljedica promjena u izgrađenom okolišu i prostornim raspodjelama stanovništva, radnih mjesta i poslovnih objekata.

"Ovo pruža okvir za razumijevanje kako novi razvoj može utjecati na pješačke tokove na gradskim ulicama", kaže Andres Sevtsuk, izvanredni profesor na MIT -ovom Odjelu za urbane studije i planiranje (DUSP) i glavni autor novoobjavljenog rada.

Kao što pokazuje test koji koristi nekoliko godina podataka iz Melbournea u Australiji, model predviđa promjene u volumenu pješaka s točnošću u rasponu od 74 do 82 posto, što omogućuje projektantima i državnim službenicima da bolje razumiju kako određene nove zgrade utječu na kretanje ljudi.

Vjerujemo da bi i gradonačelnicima mnogih naših gradova ovo pomoglo u boljem prostornom i građevinskom planiranju pa će se možda uskoro pješačke zone i biciklističke staze na novim prometnicama planirati prije parkirališta i garaža.

Izvor: MIT

Podijeli