Otkriveni prvi dokazi vulkanizma na Veneri

  • Objavljeno u Znanost
image

Poznato je da su se Venera i Zemlja u početku razvijali prilično slično, no kasnije je svaki od planeta krenuo vlastitim putem. Dok je Zemlja postala plava kugla prepuna života, Venera se sastoji od gole površine dovoljno vruće da otapa olovo te sadrži gustu atmosferu u kombinaciji ugljičnog dioksida i oblaka sumporne kiseline. Uključuje li taj pakleni okoliš i vulkanizam, otvoreno je pitanje već desetljećima. 

U novoj studiji astronomi NASA-e su pronašli izravne dokaze da na Veneri još uvijek eruptiraju vulkani. Tim je započeo ispitivanjem arhivskih radarskih podataka koje je prikupila NASA-ina misija Magellan ranih 1990-ih, tražeći lokacije za koje se činilo da se mijenjaju između snimaka. U roku od nekoliko mjeseci, jedna je regija doživjela drastične promjene koje su djelovale kao da su vulkanske prirode.

Regija o kojoj je riječ zove se Atla Regio i dom je dvama najvećim Venerinim vulkanima - Ozza Mons i Maat Mons. Čini se da se otvor u blizini potonje planine značajno promijenio između slike snimljene u veljači 1991. i druge u listopadu te iste godine.

Prvi put kad je Magellan snimao, otvor je bio gotovo savršeno okrugao i pokrivao je oko 2,2 četvorna kilometra, ali do listopada, isti se otvor udvostručio, promijenio oblik i, što je najvažnije, činilo se da se napunio jezerom lave.

Studija nije bila tako jednostavna kao samo usporedba dviju slika, Dva su promatranja gledala područje iz različitih kutova i snimljena su u niskoj rezoluciji. Kako bi ispitali razlike, znanstvenici su morali razviti računalne simulacije različitih scenarija kako bi vidjeli koji od njih najbolje odgovaraju.

"Samo nekoliko simulacija odgovara slikama, a najvjerojatniji scenarij je da se vulkanska aktivnost dogodila na Venerinoj površini tijekom Magellanove misije", rekao je Scott Hensley, koautor studije. "Iako je ovo samo jedna podatkovna točka za cijeli planet, potvrđuje da postoji moderna geološka aktivnost."

NASA planira lansirati novu moćnu misiju na Veneru, nazvanu VERITAS, do kraja desetljeća. Ona će izraditi globalnu 3D radarsku kartu planeta u puno višoj razlučivosti, skenirati je u bliskoj infracrvenoj boji kako bi se odredio sastav površine i izmjerilo gravitacijsko polje. Time će ovi instrumenti pomoći u stvaranju detaljne slike Venerine geologije.

Istraživanje objavljeno u časopisu Science možete pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli