VIDEO: Započela izrada lunarnog landera Artemisa

  • Objavljeno u Svemir
image

NASA je objavila nove detalje o planovima gradnje mjesečevog landera Artemisa koji će 2024. godine vratiti ljude na Mjesec i dovesti prvu ženu na naš prirodni satelit.

Artemis će se izraditi u tzv. "Rocket Cityu" u Huntsvilleu u Alabami, odnosno u NASA Marshall Space Flight Centru (MSFC), u kojem su se u povijesti izrađivale brojne rakete za razne misije.

NASA-in šef Jim Bridenstine, rekao je da su odabrali MSFC zbog toga jer na svijetu ne postoji mjesto s više iskustva s propulzijskim sustavima koji će biti ključni za sigurna slijetanja na Mjesec i uzlijetanja s njegove površine, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Tijekom svojeg izlaganja Bridenstine je stajao ispred velike strukturalne testne komponente za Space Lounch System (SLS), raketu koja će se koristiti za letove na Mjesec.

Novi program slijetanja na Mjesec stvoriti će 360 novih radnih mjesta, od kojih će 140 biti u Huntsvilleu, a projekt Artemis landera će voditi Lisa Watson-Morgan, koja je radila kao  zamjenica direktora MSFC-a posljednjih 15 godina.

NASA je ujedno odabrala privatnu tvrtku Maxar Technologies za gradnju propulzijskog modula za mjesečevu orbitalnu postaju Lunar Gateway, koja će se koristiti za transfer astronauta na Mjesečevu površinu i povratak s nje.