VIDEO: Svemirska luka spremna za turiste

  • Objavljeno u Svemir
image

Svemirska tvrtka Virgin Galactic predstavila je unutrašnjost svemirske luke Gateway to Space iz koje će svemirski turisti uskoro započeti sa suborbitalnim letovima pomoću svemirske letjelice SpaceShipTwo koju će u svemir lansirati zrakoplov WhiteKnightTwo.

Tvrtka koju su osnovali Sir Richard Branson i Burt Rutan ovime poručuje da je spremna za prve turističke svemirske "operacije" koje bi trebale započeti krajem ove ili početkom iduće godine.

Zgrada svemirske luke Gateway to Space nalazi se u okviru svemirskog centra Spaceport America i sadrži prostore za boravak, zabavu i trening budućih astronauta amatera te prostorije za upravljanje misijama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na popisu od 600 putnika koji su već kupili svoju kartu za svemirski let ima i Hrvata, a to ih je zadovoljstvo koštalo 250.000 dolara, odnosno 1.655.588 kn, mada se Branson nada da bi cijene uskoro trebale pasti na nekih 40.000 dolara, odnosno oko 265 tisuća kuna. Za te novce ćete dobiti puni pansion boravka u luksuznoj zračnoj luci, trodnevni astronautski trening te suborbitalni let do visine nešto manje od 100 km, gdje ćete nekoliko minuta uživati u bestežinskom stanju i veličanstvenom pogledu na naš matični planet, a nakon toga svemirski avion bi vas trebao sigurno vratiti na Zemlju. 

Gateway to Space se sastoji od tri kata. Prvi kat pod nazivom Gaia predstavlja društveni centar i sadrži kafić, restoran i prostore u kojima se osoblje, putnici i njihove obitelji mogu družiti. 

Drugi kat pod nazivom Cirrus je namijenjen kontroli misija i u njemu se nalaze inženjeri leta, piloti, sobe za brifinge te sva tehnička i komunikacijska oprema za provođenje misija, dok će se na trećem katu nalaziti prostori za boravak astronauta.

Pored toga Gateway to Space u svojem središnjem prostoru sadrži hangar u kojem će se smjestiti dva WhiteKnightTwo zrakoplova nosača s rasponom krila od 45 metara i 5 SpaceShipTwo svemirskih zrakoplova te servisni centar.