VIDEO: NASA lansirala najveći balon na svijetu

  • Objavljeno u Svemir
image

Pored raketa, satelita i letjelica za posadu, NASA je uhvatila vremena za lansirati balon na helij veličine od impresivnih 532.000 kubičnih metara, na kojem se nalazi gondola težine od 2,3 tone, čija namjena je potraga za visokoenergetskim česticama svemirskog podrijetla.

Balon je lansiran iz antarktičke baze McMurdo, te bi trebao ostati najmanje 100 dana na visini od 33,5 km.

Obzirom da balon nema nikakve mogućnosti upravljanja, jer će biti slobodno nošen antaktičkim vjetrovima, NASA je za njegov let pribavila dozvole svih zemalja u čijem bi se zračnom prostoru mogao naći.

Među opremom koja se nalazi u gondoli balona, nalazi se teleskop za gama zrake (y-ray telescope), odnosno COSI spektrometar s kamerom (Compton Spectrometer and Imager), koji će detektirati visokoenergetske fotone koji dolaze iz svemira. Teleskop je pozicioniran tako da može skenirati 50% neba tijekom jednog dana.

NASA vjeruje da će im ovaj balon pomoći u boljem razumijevanju crnih rupa, zvijezda koje emitiraju rapidne i periodične pulsove radijacije, poznate kao pulsari, te drugih fenomena koji se odvijaju u svemiru, odnosno pružiti im kako kažu, "novi uvid u anatomiju kozmosa".

Izvor: Nature

Podijeli