NASA hakira Marsov rover zbog senilnosti

  • Objavljeno u Svemir
image

Gotovo 11 godina od kako je stigao na crveni planet, NASA-in rover Opportunity je preživio 40 puta duže nego što je trebao. U skladu s poodmaklom životnom dobi, "djed rover" sada pati od ozbiljnih problema s gubitkom memorije. 

Tijekom vremena, njegovo "pamćenje" je postajalo sve slabije, a nedavno mu se pokvario i posljednji 7. spremnik flash memorije. Obzirom da ne može koristiti sedmu memorijsku jedinicu, rover koristi samo RAM, odnosno istu onu memoriju koju vaše računalo koristi za privremeno pohranjivanje podataka.

Problem nastaje u trenutku kada se rover (ili vaš PC) isključi, jer se pri tome izgube podaci pohranjeni u RAM. Drugim riječima, ako se rover isključi prije nego pošalje svoje podatke u NASA-in JPL laboratorij, oni se nepovratno izgube.

Pored toga, ovaj problem također uzrokuje i restartanje (rebootanje) rovera, nakon čega se prekidaju sve dugoročno planirane aktivnosti koje mu zadaju znanstvenici sa Zemlje. Ti problemi se posebno pojavljuju tijekom razdoblja vikenda i blagdana, pa uzrokuju višednevna kašnjenja s planiranim aktivnostima.

Znanstvenici JPL-a su ovome doskočili svojevrsnom vrstom hakiranja, pa planiraju modificirati softver kako bi rover "mislio" da posjeduje samo 6 jedinica za flash pohranu (bankova) , što će omogućiti da zaobiđe pokvareni bank 7. Znanstvenici navode kako je sreća što se radi o posljednjem banku, jer je to zaobilaženje puno jednostavnije nego da se radi o recimo središnjoj jedinici.

Znanstvenici kažu kako im nije poznato do kada bi Opportunitiy još mogao funkcionirati na crvenom planetom, pa ga uspoređuju s osobama u poodmakloj dobi koje su aktivne, bave se sportom, kućnim poslovima, hobijima i drugim aktivnostima, a onda odjednom sve pođe po zlu.

Osim "senilnosti", rover boluje i od tjelesnih zdravstvenih problema, pa mu ruka za prikupljanje uzoraka pati od "artritisa", odnosno ne radi s punom funkcionalnošću, a nešto mu je oštetilo i prednji kotač, no to ga zasad nije spriječilo da prijeđe nešto manje od 42 kilometra na Marsu tijekom svojeg životnog vijeka. 

Izvor: NASA JPL

Podijeli