VIDEO: Motor za let avionom u svemir

  • Objavljeno u Svemir
image

Britanska tvrtka Reaction Engines, već 20 godina razvija projekt motora pod nazivom Sabre Engine, koji će omogućiti da u roku od 15 minuta od polijetanja s tradicionalne piste, letjelicom stignete u orbitu Zemlje, a povratak i slijetanje će se također izvesti u stilu klasičnog slijetanja zrakoplovom.

Projekt je sada došao u fazu ozbiljnih testova u letu, pa je tvrtka razvila bespilotni zrakoplov Skylon Spaceplane, koji će Sabre motor isprobati tijekom niza stratosferskih letova, dok bi nakon toga trebao poletjeti u orbitu Zemlje.

Ovih je dana britanska vlada objavila kako je projektu odobrila dodatnih 60 milijuna funti za realizaciju, kako bi se britanska avion-raketa čim prije dovela u svemir.

Skylon Spaceplane će uz pomoć revolucionarnog Sabre motora (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine) moći postići brzinu 5,632,7 km/h, odnosno petorostuku brzinu zvuka.

Glavno tehnološko rješenje koje donosi Sabre motor je u sustavu koji ne treba tank s tekućim kisikom kad leti brzinom većom od 1.900 mph, već koristi sustav cijevi punjenih helijem. Zrak prolazi kroz te cijevi a helij pomaže u uklanjanju vrućine, dok se kisik dovodi ka motoru. Kada se nađe u svemiru, motor se može prebaciti u raketni mod.

"Osnovni problem zbog kojeg ste ograničeni s motorima je u tome da pri velikim brzinama vrućina zraka raste preko 1000 stupnjeva celzija. Izazov je bio pronaći način kako ohladiti motor na 140 stupnjeva u jednoj stotinki sekunde, što je vrijeme koliko mu je potrebno da prođe kroz motor", kaže osnivač tvrtke Alan Bond. "Sabre će nam omogućiti jeftino lansiranje satelita, izgradnju svemirskih postaja i kreiranje orbitalnih sunčevih kolektorskih mreža koje će napajati Zemlju, pa čak i izradu svemirskih letjelica za misije ka drugim planetima". 

VIDEO: Sabre engine

Podijeli