VIDEO: Europski rover za ExoMars misiju je dovršen

  • Objavljeno u Svemir
image

Inženjeri Airbusa u britanskom Stevenageu pokazali su dovršeni rover pod nazivom Rosalind Franklin uoči njegovog slanja na testiranje u Francusku.

Rover koji nosi ime britanske znanstvenice koja je svoj veliki obol dala u razumijevanju funkcioniranja DNK i RNK, imat će ulogu potrage za životom na Marsu u okviru europsko-ruske misije pod nazivom ExoMars, a u svemir će biti lansiran u lipnju iduće godine ruskom raketom Proton s uzletišta u Baikonuru. 

Rover posjeduje svrdlo kojim može bušiti tlo do dubine od 2 metra i opremu kojom može detektirati nazočnost mikroba, bilo živih ili fosiliziranih

Osam mjeseci nakon uzlijetanja rover bi trebao stići na površinu Marsa, odnosno 19. ožujka 2021.

David Parker, ESA-in direktor za ljudska i robotska istraživanja kaže da je Rosalind Franklin "vrhunski znanstveni alat", a posebno puno brige se vodilo oko toga da se onemogući kontaminacija kontejnera s uzorcima na Marsu biološkim materijalom sa Zemlje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U studenom ove godine inženjeri ESA-e će uz pomoć NASA-e izvesti zanimljiv test u Oregonu. Stratosferski balon će na visinu od 30 km izbaciti kontejner koji simulira masu rovera iz kojeg će se ispucati nadzvučni padobran, čime će se simulirati slijetanje na Mjesec uz pomoć dvostrukog sustava padobrana koji će se prvi puta koristiti na Marsu, a razvijen je uz pomoć američkih inženjera.

Ovisno o uspjehu ovog testa biti će donijeta finalna odluka o lansiranju ExoMars misije u svemir 2020. godine.

Inače ExoMars misija je jednim dijelom već na Marsu. Prvi dio misije predstavlja letjelica Trace Gas Orbiter (TGO), koja kruži oko Marsa od 2016. godine i njezin primarni zadatak je u atmosferi Marsa tražiti plinove koji bi ukazivali na postojanje organskoh života poput metana. TGO je na površinu Marsa ispustio lander Schiaparelli koji je trebao poslužiti za  testiranje sustava za slijetanje rovera, no nije preživio slijetanje, pa je ESA razvila potpuno novi padobranski sustav koji bi na Mars trebao meko spustiti Rosalind Franklin.