Nove slike Mjeseca indijske letjelice

  • Objavljeno u Svemir
image

Indijska svemirska agencija ISRO uspješno je dovela Chandrayaan-2 letjelicu u orbitu oko Mjeseca i započela sa serijom manevara kako bi došla u idealnu poziciju za slijetanje na Mjesečevu površinu koje bi se trebalo dogoditi za nešto manje od dva tjedna.

U međuvremenu Chandrayaan-2 je okrenuo svoje kamere prema Mjesecu i snima odlične fotografije njegove površine, poput regija sjevernog pola koje uključuju kratere Plaskett, Rozhdestvenskiy, Hermite, Sommerfeld i Kirkwood te udaljenu stranu sjeverne hemisfere s kraterima Jackson, Mach, Mitra i Korolev.

Letjelica se postavlja u orbitu između lunarnih polova, a kroz tjedan dana orbiter će se odvojiti od misije i nastaviti svoj put u trajanju od najmanje godinu dana. Letjelica je rađena prema uzoru Chandrayaan-1 sonde koja je nosila instrument koji je potvrdio postojanje vodenog leda u kraterima u blizini Mjesečevog sjevernog pola.

Upravo zbog potrage za vodenim ledom, misija je zamišljena tako da se lander letjelice s roverom spusti u blizinu južnog pola, čime bi Indija trebala postati četvrta nacija kojoj će uspjeti "mekano slijetanje" na Mjesec nakon SAD-a, SSSR-a i Kine. Hoće li to doista biti tako saznat ćemo 6. rujna ove godine.