Svemirska rudarska tvrtka lansira prvi satelit u lipnju

  • Objavljeno u Svemir
image

Svemirska tvrtka Planetary Resourceskoju su svojim entuzijazmom (i novcem) osnovali Googleovi suosnivači Larry Page i Eric Shmidt, te poznati hollywoodski redatelj James Cameron, do sada nije imala sreće s lansiranjem satelita u orbitu Zemlje. Nakon što je prošle godine u eksploziji stradala Antares raketa koja je u svemir trebala dovesti njihov mini satelit, prošli je mjesec Dragon letjelicom SpaceX-a na ISS stigao Arkyd 3 Reflight (A3R) satelit, koji će iz Međunarodne svemirske postaje biti lansiran u svemir u lipnju ove godine.

Nakon što se satelit stabilizira u orbiti, kružit će oko našeg matičnog planeta 90 dana, a tijekom tog razdoblja će na Zemlju slati samo podatke o svojem stanju (autodijagnostiku), nakon čega će se srušiti na Zemlju.

Taj će satelit poslužiti kao test raznih upravljačkih i navigacijskih sustava koji će biti ugrađeni u znatno ambiciozniju letjelicu Arkyd 6, koju će Page i ekipa opremiti znanstvenim instrumentima i lansirati u prosincu.

Mada je ovo još jako daleko od obećanih projekata koji uključuju svemirski teleskop i letjelicu za rudarenje na asteroidima, predstavljat će dobar početak za svemirsku tvrtku koja želi razviti novi model poslovanja u svemiru. 

Izvor: Planetary Resources

Read more https://www.vidi.hr/Sci-Tech/Svemir/Svemirska-rudarska-tvrtka-lansira-prvi-satelit-u-lipnju

Podijeli