SpaceX će lansirati američke vojne misije

  • Objavljeno u Svemir
image

Od 2006. godine, združena divizija Lockheed Martina i Boeinga ima monopol nad svim lansiranjima američkih vojnih i špijunskih misija, no sada će dobiti žestoku konkurenciju u obliku privatne svemirske tvrtke SpaceX, kojoj je američko zrakoplovstvo (US Air Force) izdalo dozvolu koja to omogućuje Muskovoj kompaniji.

Nakon što je SpaceX nedavno od NASA-e dobio "certifikat kategorije 2", koji mu garantira lansiranje gotovo svih znanstvenih misija u svemir, sada mu i američka vojska ukazuje veliko povjerenje, pa je je očito da ovime postaje najuspješnija privatna svemirska tvrtka na svijetu.

Američko zrakoplovstvo navodi da je prije davanje zelenog svjetla SpaceX-u, dvije godine intenzivno procjenjivalo Muska i njegovu tvrtku. Obzirom da se američka vojska do 2019. godine mora riješiti Atlas 5 raketa s integriranim ruskim motorima, koje su do sada lansirale špijunske satelite u svemir, važno im je bilo osigurati alternativu, pa ju sada dobiti u obliku Muskovih Falcon raketa.

Nekako nam se previše ne dopada ulazak Muska u vojnu domenu, no time se još više približava Tonyu Starku (Iron Manu), s kojim ga ponekad volimo uspoređivati. 

Izvor: US Air Force