Predstavljeno odijelo za prvu ženu na Mjesecu

  • Objavljeno u Svemir
image

Kristine Davis, inženjerka za svemirska odijela u NASA Johnson Space Centru, na svečanom događanju u stožeru NASA-e obukla je prototip novog svemirskog odijela namijenjenog hodanju Mjesečevom površinom u programu Artemis koji bi 2024. godine trebao vratiti Amerikance na naš prirodni satelit i omogućiti da njime prvi puta prošeta jedna žena.

Odijelo pod nazivom xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) predstavili su šef NASA-e Jim Bridenstine i inženjeri koji su ga razvijali. xEMU odijelo unaprjeđuje odijela koja su prije 50 godina nosili astronauti u Apollo misijama, a danas je još uvijek koriste u šetnjama izvan Međunarodne svemirske postaje ISS. Bridenstine je izjavio kako bi se osim na Mjesecu xEMU odijela trebala naći i u budućim ljudskim misijama na Marsu.

NASA je također predstavila i narančasto Orion Crew Survival System odijelo pod pritiskom namijenjeno astronautima za lansiranje i slijetanje na Zemlju Orion kapsulom te hitne situacije i visoko rizične dijelove leta na Mjesec.

Na predstavljanju novih odijela se nisu previše isticale tehničke značajke, već je naglasak bio više na praktičnosti i dizajnu. Orion odijelo nam se čini cool, ali mislimo da xEMU neće previše  oduševiti modne stiliste.