Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

  • Objavljeno u Svemir
image

Astronomi iz Europskog južnog opservatorija (ESO) otkrili su crnu rupu koja se nalazi na udaljenosti od "samo" 1000 svjetlosnih godina od Zemlje. Ona je stoga nama najbliža crna rupa ikada otkrivena, a nalazi se u trostrukom zvjezdanom sustavu HR6819 u sazviježđu Teleskop koje se može vidjeti golim okom. Znanstvenici ESO-a su otkrili dokaz da nevidljivi objekt prate dvije zvijezde pomoću teleskopa opservatorija La Silla Observatory u Čileu i kažu da bi ovaj sustav mogao biti samo vrh ledenog brijega, jer bismo u budućnosti mogli otkriti mnoštvo takvih sličnih crnih rupa.

Crne rupe su prilično uobičajene u svemiru i procjenjuje se da ih samo u našoj galaksiji Mliječnoj stazi postoji više od 10 milijuna. Ovu su otkrili nakon što su primijetili da zvijezde orbitiraju oko nevidljivog objekta i izradom proračuna unutrašnje orbite zvijezda su ustanovili da je masa najmanje 4 puta veća od Sunca, što jasno ukazuje da se mora raditi o crnoj rupi.

Astronomi su za proučavanje zvjezdanog sustava koristili spektrograf na MPG/ESO 2,2 m teleskopu više mjeseci. Za razliku od velike "proždrljive" crne rupe koja se nalazi u središtu naše galaksije, ova je puno manja i nema "nasilnu" interakciju sa svojim okolišem, niti ne otkriva svoje postojanje X-zrakama. To je ujedno jedna od prvih ikada otkrivenih crnih rupa koje su u potpunosti crne, što ju čini "miroljubivom".

Više informacija o otkriću najbliže crne rupe možete pronaći na ovoj poveznici