Hodajući mini rover na Mjesecu 2021

  • Objavljeno u Svemir
image

Nakon što to nije uspjelo Izraelu i Indiji, Velika Britanija želi postati četvrta nacija nakon SAD-a, Rusije i Kine koja će mekano sletjeti na Mjesec. Projekt razvija tvrtka SpaceBit koju je osnovao poduzetnik Pavlo Tanasyuk, a rover će biti najmanji i najlakši na svijetu, odnosno imat će masu od samo 1,5 kg. Nas osobno pomalo podsjeća na mali cubesat satelit s paukovim nogama.

Misija bi trebala biti lansirana u svemir u trećem kvartalu 2021. godine raketom Vulcan svemirske tvrtke United Launch Alliance (ULA).

Umjesto kotača rover će imati četiri noge uz čiju pomoć će se kretati onim dijelovima mjesečeve površine gdje drugi landeri nisu u mogućnosti.

Robotizirani rover može izdržati temperature između -130C i 130C, a na mjesečevu površinu će ga spustiti Astroboticov Peregrine mjesečev lander. Tijekom svoje prve misije rover će se prošetati na 10 metara od Peregrine landera i poslati Full HD video i podatke s 3D Lidara na Zemlju. Potom će putovati Mjesečevom površinom, prikupljati razne podatke koji će se koristiti za znanstvene i istraživačke namjene. Rover na sebi ima i dvije kamere koje će mu omogućiti snimanje Mjeseca, ali i fotkanje selfija.

Tanasyuk vjeruje da će roveri ovog tipa biti idealni za istraživanje tunela i manjih dubokih kratera na Mjesecu, kojima se do sada nije moglo pristupiti.

Misija na Mjesecu bi prema planu trebala trajati do 10 dana prije nego stigne noć i rover se smrzne zauvijek.