Hayabusa 2 uspješno sletjela na asteroid Ryugu

  • Objavljeno u Svemir
image

Japanska sonda Hayabusa 2 uspješno je izvela drugo slijetanje na asteroid Ryugu i prikupila uzorke tla koji bi nam mogli otkriti nove detalje o nastanku Sunčevog sustava.

Nakon uspješnog slijetanja u travnju ove godine kada je ispalila "impactor" projektil u asteroid koji se nalazi na udaljenosti od 300 milijuna kilometara od Zemlje i prikupila uzorke, sonda je sada drugi puta sletjela na njega. Prije slijetanja je lebdjela na visini od 30 m prije nego je pronašla marker za slijetanje, a potom je u samo nekoliko sekundi sletjela, ispalila "metak" veličine kuglice flipera koji je probio površinu i potom usisala uzorke.

Japanska svemirska agencija kaže da je misija protekla savršeno, odnosno čak iznad očekivanja jer je prikupila uzorke koji se razlikuju od onih na površini, za koje znanstvenici vjeruju da će nam donijeti nove spoznaje o povijesti Sunčevog sustava, pa čak možda i o podrijetlu života.

Hayabusa 2 istražuje asteroid kamerom i senzorskom opremom, no također je na asteroid spustila dva MINERVA-II rover robota, kao i francusko-njemački robot MASCOT koji također istražuje površinu asteroida.

Lansirana u prosincu 2014. godine, misija Hayabusa 2 je koštala oko 270 milijuna dolara, a uzorke bi na Zemlju trebala donijeti 2020. godine, no čak i kada to ne bi uspjela, već sada ju smatraju povijesnom po mnogim elementima, uključujući stvaranje kratera na površini asteroida.