Apollo 11 eksperiment još uvijek radi na Mjesecu

  • Objavljeno u Svemir
image

Povijesnu misiju Apollo 11 svi znamo po tome što je na Mjesečevu površinu 20. srpnja 1969. dovela prve ljude, no manje je poznato da su Armstrong i Aldrin u More tišine postavili i specijalni NASA-in retroreflektor pod nazivom Laser Ranging Retroreflector, a još manje da on nakon 50 godina još uvijek funkcionira. Osim njega, na Mjesecu se još nalaze funkcionalni retroreflektori misija Apollo 14 i 15 iz 1971. godine, dok se jedan retroreflektor francuske proizvodnje nalazi na ruskom Mjesečevom vozilu bez posade Lunohod 2 od 1973. 

NASA-in eksperiment je specijalna vrsta ogledala sa značajkom da uvijek reflektira na Zemlju svjetlosnu zraku ka pravcu iz kojeg je došla, što je važno za mjerenje točne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. 

To znači da u nekom opservatoriju možete ispaliti lasersku zraku na njega, a nakon određenog vremena ona će se odbiti od ogledala i vratiti ka vama, što vam omogućuje mjerenje udaljenosti. Mada se zraka raspršuje na područje promjera od 20 km, što znatno otežava detekciju fotona, tehnologija je 1969. godine dobro poslužila i omogućila precizna mjerenja unutar 3 cm točnosti. 

Reflektor nakon 50 godina još uvijek radi jer ne treba nikakvu energiju, a sastavljen je od 100 "kutnih kocki" od silike koje su postavljene na aluminijsku ploču od 46 cm. Zbog oblika tih kutnih kocki svaka laserska zraka se reflektira izravno natrag. Dakako, u ovih 50 godina su za mjerenje udaljenosti od Zemlje do Mjeseca razvijene puno bolje metode zahvaljujući boljoj laserskoj i računalnoj opremi.

Osim za mjerenje udaljenosti eksperiment je bio poznat po tome što su njegovi podaci ukazali da Mjesec ima tekuću jezgru i da se vrlo sporo udaljava od Zemlje, a vrijeme između slanja i primanja laserske zrake potvrdilo je i Einsteinovu teoriju opće relativnosti koja kaže da brzina svjetlosti u vakuumu ne ovisi o gibanju svjetlosnog izvora.

I na kraju eksperiment je također pokazao da je Newtonova gravitacijska konstanta ekstremno konstantna,  odnosno da se mijenjala u odnosu manjem od 1 naprema 100 milijardi između 1969. i 2004. godine.