Elon Musk poslao prvi tweet putem Starlinka

  • Objavljeno u Svemir
image

"Whoa, It Worked", tweetao je Elon Musk prvi puta preko satelitske mreže Starlink koja trenutno broji 60 satelita koji kruže u orbiti Zemlje.  

Mada je ovo samo kap u moru u odnosu na čitavu Starlink konstelaciju koju bi prema planovima SpaceX-a trebalo činiti 12.000, 30.000 ili čak više satelita, Musk je svojim tweetom želio pokazati da sustav funkcionira. "Kako bi mreža profunkcionirala u dovoljnoj mjeri da internetom pokrije minimalnu površinu našeg planeta trebat će najmanje 400 Starlink satelita", izjavio je Musk početkom ove godine.   

SpaceX nije jedina tvrtka koja u svemir želi postaviti veliku konstelaciju satelita za satelitski internet. Amazon planira lansirati više od 3.000 vlastitih letjelica tog tipa, a OneWeb je lansirao prvih 6 koji bi trebali činiti mrežu od 650 satelita.

U svakom slučaju ove konstelacije za satelitski internet će stvoriti veliku gužvu u orbiti našeg planeta što izaziva zabrinutost mnogih svemirskih agencija i znanstvenika, posebice astronoma koji se plaše da će im sateliti znatno ometati promatranja.