Astronomska fotka godine za Noć vještica

  • Objavljeno u Svemir
image

Svemirski teleskop Hubble često u dalekim galaksijama i maglicama uhvati neku fotku koja djeluje mistično i "spooky", pa je tako snimljena i slika (gore) na kojoj se vidi čudovište s izbuljenim očima koje malo podsjeća na nekakvog goblina., mada se radi o spajanju dvije galaksije pod nazivom Arp-Madore 2026-42.  Na fotki koja je vrlo prigodna za Noć vještica (Halloween), "zjenice" izbuljenih očiju predstavljaju sjajne jezgre dvije udaljene galaksije, oko kojih se nalaze raštrkane zvijezde njihovih galaktičkih diskova. Lice ovog "goblina" čine mlade plave zvijezde, dok guste nakupine zvijezda djeluju poput nosa i usta.

NASA kaže da ovo čudovište neće izgledati tako zauvijek, jer će prstenasta struktura koja uokviruje lice potrajati "samo" oko 100 milijuna godina, a dvije galaksije koje su stvorile ovu upečatljivu fotku stopit će se u jednu galaksiju kroz nekih milijardu do dvije milijarde godina.

Mada su kolizije galaksija uobičajene u svemiru, NASA kaže da su frontalni sudari poput ovog relativno rijetki. "Galaksije moraju kolidirati točno određenom orijentacijom kako bi se stvorio prsten. Ovaj sudar je prema van iz galaksija izvukao diskove plina, prašine i zvijezde", kaže NASA.

Hubbleovi znanstvenici su ovu snimku napravili 19. lipnja u "snapshot" programu koji istražuje neobične galaksije koje imaju međusobnu interakciju. Ta promatranje će pomoći NASA-i kod odabira meta za Hubbleovog nasljednika James Webb Space Telescope, koji bi se u svemiru trebao naći 2021. godine.