FOI: Interdisciplinarni pristup IT studiju

image

Međunarodna suradnja, Erasmus projekti i stručna praksa u više od 500 tvrtki uz dobivanje relevantnih stručnih znanja glavne su prednosti studiranja na FOI-ju.

Koje smjerove iz IT-ja nudite i u čemu se vaši programi razlikuju od sličnih programa drugih učilišta? U kojem segmentu vidite vašu prednost u odnosu na konkurenciju?

Nakon završene srednje škole kandidati mogu upisati sveučilišne preddiplomske studije Informacijski sustavi i Poslovni sustavi. Izvodimo još jedan studij, ali u području ekonomije, studij Ekonomika poduzetništva. FOI izvodi i stručni trogodišnji studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju koji se izvodi u Varaždinu, te u studijskim centrima Zaboku, Križevcima i Sisku. Naši studiji se izvode u području društvenih znanosti, polje informacijsko-komunikacijske tehnologije ili u slučaju Ekonomike poduzetništva u polju ekonomije. Po završetku preddiplomskog obrazovanja, studenti mogu upisati 4 informatička te jedan ekonomski diplomski studij. Upravo interdisciplinarni pristup našim studijima je i naša najveća prednost pred ostalim studijskim programima.

Kakve su mogućnosti mobilnosti vaših studenata i nastavnika? Jeste li uključeni u Erasmus ili neke druge programe međunarodne mobilnosti?

FOI posebnu pažnju pridaje međunarodnoj suradnji, što je izuzetno važno kako za naše nastavnike, tako i studente. Uspješnu suradnju ostvarujemo sa sveučilištima u Austriji, Nizozemskoj, V. Britaniji, Švedskoj, Španjolskoj, Portugalu, Litvi, Slovačkoj i drugdje, ali i sa sveučilištima iz SAD-a. Izuzetno dobro su prihvaćeni dvojni doktorati koje smo u mogućnosti realizirati s nekim našim partnerskim sveučilištima. Vrlo smo aktivni u organizaciji međunarodnih ljetnih škola, pa su tako naši studenti imali priliku sudjelovati na ljetnim školama u Danskoj, Francuskoj Italiji i Nizozemskoj. Naš Ured za međunarodnu suradnju studentima pruža podršku kod prijava na stipendije, s posebnim naglaskom na Erasmus+ program razmjene, u okviru kojeg studenti mogu provesti 3 do 6 mjeseci na razmjeni na stranim sveučilištima ili na stručnoj praksi u inozemstvu.

Imate li informacije o zapošljavanju vaših diplomaca? Koliko prema vašim saznanjima traje potraga za poslom u struci nakon diplomiranja na vašem učilištu/fakultetu?

Nastojimo našim studentima dati znanja koja će im omogućiti da u kratkom vremenu postanu eksperti u svojem području što ih razlikuje u odnosu na studente drugih srodnih zanimanja te im omogućava brzo pronalaženje posla. FOI naglašava multidisciplinaran pristup u razvoju svojih programa, pa osim informatičkih vještina, studenti stječu znanja iz organizacijskih i ekonomskih predmeta. Upravo ta kombinacija znanja i kompetencija pridonosi njihovoj traženosti na tržištu rada. Naš Centar za podršku studentima i razvoj karijera sklopio je ugovore o stručnoj praksi s 500-tinjak poduzeća i sretni smo što više od 50% studenata ostaje raditi u poduzećima gdje su odrađivali stručnu praksu.

Koliko dobro vaši diplomci konkuriraju na tržištu u EU i međunarodno?

Naš informatički studiji osposobljava studente za rad na poslovima koji uključuju primjenu, uvođenje i unaprjeđenje poslovanja korištenjem IKT-a, što je danas izuzetno traženo na tržištu rada u Hrvatskoj ali isto tako na međunarodnom tržištu rada. Ponosni smo što su naši studenti cijenjeni u svom poslovnom okruženju, bilo da je riječ o Hrvatskoj ili drugoj zemlji. Primjerice, sama činjenica da je tvrtka ecx.io, koja je odnedavno postala dio IBM-ove grupacije, pozicionirana u gradu Varaždinu govori o kontinuiranoj potrebi tržišta rada za kvalitetnim IT kadrom.

Imate li kakve programe poticanja studenata da nakon studija ostanu raditi u Hrvatskoj?

Posljednjih godinu dana razvili smo projekt startup@foi kojim pružamo sustavnu podršku svim našim studentima koji su se upustili u razvoj kvalitetne poduzetničke ideje. Podrška se sastoji u vidu računovodstvene i pravne pomoći, ali i ono što je najvažnije umrežavanja s praksom. Ova inicijativa na tragu je svjetskih trendova poticanja poduzetništva uspostavom sveučilišnih akceleratora za razvoj studentskih startupova. Do sada u takvom sustavu mentoriranja imamo 2 poduzeća: Tourgent i MyBeeLine.

Možete li navesti primjere uspješnih IT karijera vaših bivših studenata?

Primjera uspješnih IT karijera ima jako puno i nastojimo ih prezentirati našim studentima kroz Priče alumnija koje redovito objavljujemo na našim mrežnim stranicama. Tako naši bivši studenti rade na vrlo odgovornim pozicijama u tvrtkama British American Tobacco, Sedam IT, Zagrebačkoj banci, Combis, IBM, IN2, Apis IT, te u mnogim drugim poduzećima. A neki od njih su i osnivači svjetski prepoznatih poduzeća, poput Farmerona.

Podijeli