Stres Test trgovina: Sony Center

image

Dolazak do Sony centra, odnosno Arena Centra nije pretjerano kompliciran. Budući da je Arena Centar smješten na Laništu, prometna povezanost s ostatkom grada nije loša, no zbog dovoljno mjesta za parkiranje preporučljivo je doći vlastitim automobilom. Mjesta ima i na vanjskom parkiralištu i u garaži, no ukoliko baš nikako ne pronađete parkirno mjesto, možete se snaći tako da automobil ostavite u kvartu.

Sony brand trgovina nalazi se na drugom katu Arena Centra. Morat ćete se malo ogledati oko sebe nakon vožnje pokretnim stpenicama, no nakon što ugledate HP brand trgovinu, tik uz njega je i Sony brand trgovina.Pri ulasku u trgovinu, koja se smjestila u otprilike petnaestak kvadrata, prodavačica nas je uljudno pozdravila i pitala može li nam kako pomoći. Odgovorili smo da može, no kako bismo najprije sami malo razgledali trgovinu. Idealna prilika za opuštenu provjeru atmosfere u trgovini, kao i provjeru oznaka na artiklima.

E, sad, kako opisati Sony brand trgovinu? Mogli bismo reći kako djeluje pomalo... sterilno. U neku ruku čak i "appleovski". Što zapravo i nije nužno loše. I dok su artikli posloženi vrlo uredno i pregledno, nismo mogli ne primijetiti kreativno neuredan radni stol službenice, što se, ukoliko ćemo biti baš tolike cjepidlake, baš ne uklapa u "urednost" same trgovine.

Što se tiče količine artikala, u trgovinu nisu mogli natrpati svega i svačega, prvenstveno zbog raspoloživog prostora, ali i zbog pažnje ka' estetskom izgledu prostora, koji bi u tom slučaju bio znatno narušen.

Doduše, upravo iz tog razloga, ponuda vidljiva nije baš pretjerano velika, stoga ćete se morati dodatno konzultirati s web shopom, katalogom ili trgovcem. Osvrnemo li se na oznake artikala, primijetili smo da su solidno označeni, iako neki artikli u vitrinama uopće nisu imali oznaku (poput PSP Go prijenosne konzole), a neki artikli su, s druge strane označeni, no zato uopće nisu bili izloženi. Pri tome mislimo na PlayStation 3 konzolu. Bile su označene različite verzije konzola, a posebno nam je za oko upala "debela" verzija PS3 konzole s 80 GB koja jest bila označena, no od nje ni traga ni glasa. Bila je izložena samo Slim verzija konzole.Nepoznavanje stanja na "lageru"

Nakon što smo pregledali artikle, službenicu smo pitali: "Možete li mi reći imate li PlayStation 3 konzolu od 80 GB i onaj PSP Go koji su vam na akciji?", a provjerom na web stranicu Sancte Domenice, u trenutku pisanja ovog teksta, akcija je još uvijek trajala.

Slabo poznavanje proizvoda na akciji

Službenica se očito prvi put nije snašla i izgleda da je razumjela isključivo "PlayStation 3 od 80 GB", te je otišla provjeriti na računalo kako bi pogledala imaju li konzolu na lageru. Odgovorila je potvrdno. No, nakon toga smo ponovili pitanje i uperili prst ka PSP Go prijenosnoj konzoli u vitrini i rekli da je u paketu s PlayStationon 3 od 80 GB na akciji. Službenica još uvijek očito nije razumjela što mi zapravo tražimo, pa nam je krenula objašnjavati što je PSP Go i zakoračila prema vitrini kako bi je valjda otvorila i iz nje izvukla PSP Go.

Iz trećeg pokušaja objašnjavamo - Ne, na vašoj web stranici stoji da se na akciji zajedno dobije PlayStation 3 od 80 GB i prijenosna konzola PSP Go. "Na akciji? Evo samo tren da pogledam našu web stranicu i da pogledam imamo li to još u ponudi. Molim vas da samo malo pričekate." Drugim riječima, trgovkinja očito nije ni upoznata s tim da su navedeni artikli na akciji, a još manje u to imaju li ih na lageru. Loše.

Solidno poznavanje tehnologija

Nakon što smo valjda dovoljno zagnjavili onom akcijom, prebacili smo se na proučavanje TV uređaja, Blu-ray reproduktore i kućna kina. Za oko nam je zapeo jedan TV uređaj na kojem je među specifikacijama stajalo "HD Ready 1080p". E sad, da ne pomislite kako se radi o nekakvoj pogrešci, ne, dobro smo provjerili. Standardi označavanja TV uređaja visoke definicije na tržištu EU promijenili su se, pa tako sada postoje HD Ready 1080p uređaji  s koji mogu prikazivati na 1080p iz bilo kojeg izvora bez gubitka piksela. Tu je još uvijek i HD Ready standard, što znači da takav uređaj podržava minimalno 720p rezoluciju.Nakon ove opaske, vratimo se u trgovinu...

Rekli smo kako namjeravamo podići neki kredit te i svoj prastari TV uređaj želimo zamijeniti nekim novim, modernijim. Prodavačicu smo pitali može li nam predložiti neki HD TV uređaj koji nije pretjerano skup, ali da je kvalitetan.

Najprije nam je pokazala TV uređaje dijagonale 82 cm, no nama je za oko nekako zapeo televizor od 94 cm. Prodavačica nam je tada počela svoju priču kako se tu radi o LED TV uređaju 1080p rezolucije, te se trudila uvjeriti nas koliko su crna boja i kontrast bolji na LED TV negoli na LCD TV, što je naravno točno. Razlika je primjetna, no rekli smo joj da se ton boje može podesiti i u postavkama televizora. Odgovorila je na to kako je to moguće, no da se nikada neće moći postići takav ton boje i "milijunski" kontrast kojeg  nudi LED TV. To je djelomično točno, pogotovo iz razloga što TV uređaj radi na "shop" modu koji nije reprezentativan za sadržaj kojeg ćete gledati kod kuće.

“ kupljeni artikl možete vratiti u roku od sedam dana ”

Trgovkinju smo također pitali za neko solidno kućno kino, pri čemu je "preletjela" preko nekoliko modela, te se posebice osvrnula na jedan 2.1 sustav za koji je tvrdila kako zbog odbijanja zvuka od zidova djeluje kao da se radi o 5.1 sustavu. Doduše, to nam nije mnogo pomoglo jer se taj zvuk nije mogao demonstirati na licu mjesta. Zamislite da kupite takav uređaj i shvatite da nije baš tako kako tvrde u trgovini, ili pak da vaša prostorija jednostavno ne odgovara uvjetima za takav zvučni sustav. Doduše, kupljeni artikl možete vratiti u roku od sedam dana, na svoj trošak.

Bez obzira na to, primijetili smo kako je osoblje solidno upućeno u tehnologije svojih artikala, te kako nam je pokušala prodati čak i neke naprednije uređaje poput navedenog 2.1 sustava koji radi "poput" 5.1 sustava. Pohvalno, no ne nužno i dobro za kupca koji bi se eventualno dao nagovoriti na ovu opciju a nije se upoznao sa stvarnim zvukom toga sustava.

Sve u svemu, Sony Center u Arena centru daje solidnu ponudu, no tu ponudu pomalo ograničava manjak prostora u trgovini. Što se stručnosti osoblja tiče, glede same upućenosti u tehnologije, generalno nemamo pretjerano mnogo zamjerki, no nepoznavanje stanja na lageru, kao i neupućenost u akcije nikako nije baš pretjerano pohvalno za brand trgovinu tvrtke kao što je Sony. Moglo je to i bolje.

OCJENA: 6,5/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 180, ožujak 2011.

Podijeli