VIDI 314: Nabrijavanje računala i škola fotkanja mobitelom

  • Objavljeno u Novosti
image

U novom broju časopisa VIDI br. 314 za svibanj 2022. donosimo vam veliki hardverski test jednog od najjačih i najskupljih PC strojeva koje smo imali priliku testirati. Tu je i velika tema o obnovi starog računala u kojoj donosimo sve detalje, komponente i zahvate uz čiju pomoć ćete svojem računalu pružiti novi glanc i poboljšati performanse, a započet ćemo s usisavanjem prašine.

Iz sadržaja novog broja izdvajamo:

TEMA: THE BIG ONE 2.0

Što nam to može ponuditi računalo za gotovo 30.000 kuna? Provjerili smo kakve su performanse ovog moćnog računala nakrcanog najnovijim hardverom ponajprije namijenjenog profesionalnoj primjeni.

OBNOVA STAROG RAČUNALA

Računalo ne radi? Gotovo sigurno je prestala raditi samo jedna komponenta računala, te ju radije zamijenite nego da kompletan, potencijalno u potpunosti uporabljiv PC završi u reciklažom dvorištu.

LJETNE IT PRAKSE U "STAROM NORMALNOM"

Nakon duge dvije godine, ukinuta je većina epidemioloških mjera. IT kompanije, koje su prve objeručke prihvatile hibridni i rad od kuće, polako vraćaju radnike u urede. Jesu li zbog toga i pojačane ljetne IT prakse za studente ove godine?

ŠKOLA FOTOGRAFIRANJA MOBITELOM

Donosimo vodič fotografiranja mobitelom i sve male tajne velikih majstora. Može li mobitel uistinu zamijeniti fotoaparat?

PCPLAY RECENZIJA: CRUSADER KINGS III

Najbolja simulacija srednjovjekovnog kraljevstva stavit će pred igrača sve lijepo i ružno u životu jednog vladara. Definitivno nije lako biti kralj.

VIDI.PRINT SPECIJAL

Vraćamo se u urede, kad ispis dokumenata opet postaje goruća tema. Je li krajnji čas za digitalizaciju ureda?

PROGRAMIRANJE: ROCKSTAR & EMOJICODE

Na mjesec dana smo odbacili linije koda i napisali program koristeći rock stihove i smješkiće.

VIDI X RADIONICA: GLASOVNO UPRAVLJANJE PAMETNOM KUĆOM

U ovoj radionici ćete naučiti kako možete pokretati glasovne naredbe na hrvatskom jeziku koje će uz pomoć VIDI X mikroračunala upravljati rasvjetom.

TEST: ACER NITRO 5 AN517-41

Acer je gaming latop iz svoje mainstream Nitro 5 serije opremio moćnim AMD-ovim procesorom i Nvidijinom RTX 3070 grafičkom karticom čime je omogućio odličan omjer cijene i gaming performansi. Ključan nedostatak je međutim izražena buka i osjetno zagrijavanje.

TEMA: DIGITALNA KRIPTOGRAFIJA

Htjeli ili ne, korištenjem modernih digitalnih tehnologija svatko od nas svakodnevno koristi niz kompleksnih kriptografskih sustava i algoritama; to se za većinu korisnika naravno odvija van njihove pažnje i „ispod haube“.

Uz sve ovo donosimo vam i obilje drugih zanimljivih hardverskih i softverskih recenzija, najnovije vijesti iz svijeta, regije i znanosti, kolumnu našeg Maka, VIDI doktora i druge sadržaje.

Sadržaj čitavog broja potražite na ovoj poveznici a uvodnik glavnog urednika ovdje.

VIDImo se!

Podijeli