Nuvia Arm procesori stižu iduće godine u PC

  • Objavljeno u Novosti
image

Tijekom predstavljanja financijskih izvještaja koji se odnose na rezultate drugog tromjesečja fiskalne 2022. godine, Qualcommov predsjednik i izvršni direktor, Christian Amon, govorio je i o budućnosti Arm procesora nove generacije te je objavio da bismo u dućanima mogli vidjeti prijenosna Windows računala s Nuvia procesorima krajem 2023. godine.

Qualcomm je kupio Nuviju u siječnju 2021. godine. Tvrtku za razvoj procesora osnovali su bivši Appleovi inženjeri koji su odlučili razviti SoC čipove koji se temelje na Armu za poslužitelje. Samo nekoliko mjeseci kasnije Qualcomm je najavio svoje planove za SoC tehnologiju Nuvije i javno je objavio da bi Nuvia čiopvi trebali prvenstveno konkurirati Apple M1 procesorima, što bi trebala biti velika stvar za Windows ekosustav.

Obzirom da Apple već radi na M2 procesorima nove generacije, pitanje je hoće li prva Windows računala s Nuvia čipovima biti dovoljno jaka da se nose s proizvodima ekipe iz Cupertina, no to ćemo jednog dana provjeriti u Vidilabu kada ih podvrgnemo opsežnim usporednim testovima. 

Podijeli