VIDEO: Ubuntu telefon-desktop PC stiže ove godine

  • Objavljeno u Novosti
image

Osnivač Canonicala i vođa Ubuntu Linux projekta Mark Shuttleworth, ovih je dana sudjelovao na Ubuntu Online Summit konferenciji, te je iznenadio sve koji su gledali prijenos uživo, kada je najavio da će prije kraja ove godine biti izdan misteriozni džepni PC, odnosno Ubuntu Phone telefon koji će ujedno predstavljati i punokrvno desktop računalo. Nažalost, Mark u vezi tog uređaja nije odao nikakve detalje, pa ćemo se morati strpjeti dok se ne pojavi malo više informacija u njegovom hardveru, proizvođaču i značajkama.

"Želim objaviti da ćemo u suradnji s jednim proizvođačem ove godine izdati uređaj koji ćete moći nositi u svom džepu. To će biti telefon koji će vam omogućiti desktop iskustvo", rekao je Mark tijekom online konferencije.

Canonical je prije dosta vremena predstavio softver koji je nazvao Ubuntu for Android koji omogućuje korisniku spajanja Android uređaja na desktop PC, miša i tipkovnicu, čime se dobiva puno korisničko iskustvo desktop računala. Mada se ta ideja nije realizirala u nešto konkretno, očito se održala na životu.

Valja naglasiti da je Microsoft nedavno iznio gotovo istu ideju, s time da se dakako radi o pretvaranju Windows 10 Mobile telefona i tableta u PC računala pomoću značajke Continuum.

Za sada nije jasno hoće li Canonicalov uređaj biti potpuno novi proizvod, no činjenica da će Ubuntu za desktop računala i telefone uskoro dijeliti isti kod, očito postaje stvarnost, te se izgleda nalazimo vrlo blizu stabilne inačice novog sustava i prvog pametnog telefona na kojem će raditi.

Mark na žalost nije otkrio ime proizvođača misterioznog uređaja, no vjerujemo kako bi ubrzo nešto moglo procuriti.   

Izvor: Ubuntu OnAir [YouTube]

Read more https://www.vidi.hr/Racunala/Novosti/VIDEO-Ubuntu-telefon-desktop-PC-stize-ove-godine

Podijeli