VIDEO: Olympus Air objektiv-kamera za smartphone

  • Objavljeno u Novosti
image

Olympus je ovih dana na tržište lansirao svoju Olympus Air objektiv-kameru, najavljenu na prošlogodišnjem Photokina sajmu, kojom očito želi konkurirati Sonyevim QX10 i QX100 kamerama koje se spajaju na pametne telefone.

Osim što nudi istu mogućnost povezivanja kao konkurencija, Olympusov Air posjeduje 16-megapikselni Live MOS senzor, a Olympus tvrdi da je kamera u stanju kreiranja fotografija "SLR kvalitete", te se može povezati s bilo kojim Micro Four Third objektivom, dakle slično kao što Sonyeva kamera može koristiti Alpha objektive.

Olympusova kamera dolazi s brojnim aplikacijama za pametni telefon, te uključuje jednu koja replicira fizičko sučelje za upravljanje "pravim kamerama", a tu je i aplikacija koja koristi Art Filtere ugrađene u liniju Micro Four Thirds kamera. 

Na žalost, ova kamera je za sada dostupna samo na japanskom tržištu, gdje će se od ožujka ove godine prodavati za 289 dolara (1.960 kn), što nije malo, ali voljeli bismo provjeriti može li doista pružiti SLR kvalitetu kako tvrdi Olympus, jer bi u tom slučaju ovo moglo biti čak i povoljna ponuda, mada ne vjerujemo da bi je koristili profesionalci. 

Izvor: Olympus [Japan]