VIDEO: Nvidijin AI sustav za meteorologiju

  • Objavljeno u Novosti
image

Nvidia je najavila svoju Earth-2 klimatsku digitalnu cloud platformu za simulaciju i vizualizaciju vremena i klime.

Kao dio mikroservisa Nvidia CUDA-X, Earth-2 novi API-ji na DGX Cloud platformi omogućuju svakom korisniku stvaranje emulacija koje pokreće AI kako bi se ubrzala isporuka interaktivnih simulacija visoke razlučivosti u rasponu od globalne atmosfere, lokalnih naoblaka pa sve do tajfuna i turbulencija.

U kombinaciji s vlasničkim podacima u vlasništvu tvrtki u industriji klimatskih tehnologija vrijednoj 20 milijardi dolara, programska sučelja aplikacije Earth-2 pomažu korisnicima isporučiti upozorenja i ažurirane prognoze u sekundama u usporedbi s minutama ili satima u tradicionalnom CPU modeliranju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Earth-2 API-ji nude AI modele i koriste novi Nvidijin generativni AI model pod nazivom CorrDiff, koristeći najsuvremenije difuzijsko modeliranje, koje generira slike 12,5 puta veće razlučivosti od trenutnih numeričkih modela, 1000 puta brže i 3000 puta energetski učinkovitije.

Ispravlja netočnosti predviđanja grube razlučivosti i sintetizira metrike ključne za donošenje odluka. CorrDiff je prvi takve vrste generativni AI model za pružanje super-razlučivosti, sintetiziranje novih metrika i učenje fizike lokalnog vremena iz skupova podataka visoke rezolucije.

Tajvanska središnja meteorološka uprava planira koristiti ove difuzijske modele za predviđanje preciznijih lokacija tajfuna na kopnu. Kada se objavi upozorenje na tajfun, prioritet je minimizirati žrtve provođenjem ranih evakuacija na temelju kvalitetnih informacija koje generiraju relevantne agencije, uključujući tajvanski Nacionalni znanstveni i tehnološki centar za smanjenje katastrofa (NCDR).

Još jedna ključna komponenta Earth-2 cloud API-ja je Nvidia Omniverse računalna platforma koja omogućuje pojedincima i timovima da razviju 3D aplikacije temeljene na Universal Scene Description (OpenUSD).

Radeći na Nvidia DGX GH200, HGX H100 i OVX superračunalima, Earth-2 može pružiti put za simulaciju i vizualizaciju globalnih klimatskih simulacija brzinom i razmjerom bez presedana.

Podijeli