AMD najavio novu generaciju Ryzen APU procesora

  • Objavljeno u Novosti
image

Na AI PC Innovation Summit događanju u Pekingu, AMD je otkrio svoje planove i "roadmap" PC proizvoda. Između ostaloga najavljeni su procesori Ryzen Hawk Point serije 8040 serije i 8000G za desktop računala koji stižu na kinesko tržišta, ali su otkriveni i planovi tvrtke za iduću generaciju Ryzen APU procesora pod kodnim nazivom Strix Point, koji će sadržavati Zen 5, RDNA 3+ i XDNA 2.

Mada šefica AMDA-a Lisa Su i društvo još nisu podijelili detalje o novim APU-ima, rekli su da će uz poboljšanja u procesnoj snazi i grafici, najviše poboljšanja imati u izvođenju zadaća umjetne inteligencije, što je u posljednje vrijeme glavni fokus kompanije koja u AI-ju ne želi zaostajati za Intelom i Nvidijom.

Novi procesori koji će stići u seriji Ryzen 8050 teoretski bi trebali ponuditi trostruko veće količine TOPS-a, za poboljšanje generativnih AI sposobnosti, pa su upravo stoga u njih integrirani XDNA 2 NPU-ovi i softverski paket Ryzen AI.

AMD Strix Point APU-ovi će stići u modelima Ryzen 8050. Ovi čipovi za prijenosna računala bit će odvojeni u dva segmenta budući da će čipovi Strix Point nuditi monolitni dizajn s mješavinom jezgri Zen 5C i Zen 5D, dok će čipovi Strix Halo više klase imati čiplet dizajn samo sa jezgrama Zen 5C.

Nova Strix Point serija APU procesora će se na tržištu pojaviti kasnije ove godine u uređajima AMD-ovih partnera.

Podijeli