VIDEO: AI igra StarCraft II na razini Grandmastera

  • Objavljeno u Novosti
image

Googleov, odnosno DeepMindov AlphaStarAI za StarCraft II do sada se već uspješno nosio s mnogim ljudskim igračima, no sada je unaprjeđen do te mjere da će moći igrati s najboljima od najboljih.

Ekipa koja stoji iza AlphaStara u svojem blogu kaže da AI sada može igrati jedan na jedan mečeve u popularnom RTS-u na Grandmaster razini i to sa sve tri rase (Terran, Protoss, Zerg).

Također navode da je AI trenutno bolji od 99,8 posto ljudskih igrača na Battle.netu, pri čemu ima iste uvjete i restrikcije kao i ljudi, poput istih pogleda virtualne kamere, limitiranih informacija o mapama, pa čak i u broju akcija po minuti (APM-u). Sve to je postignuto na taj način da se imitirao način treninga koje koriste profesionalni igrači StarCrafta korištenjem modificirane inačice algoritma uobičajenog "reinforcement" sustava strojnog učenja.

Slično kao što čine najbolji igrači StarCrafta II, AlphaStar se sada fokusira na pronalaženje  slabosti protivnika koje potom ugrađuje u svoju igru, čime je postupno naučio isprobavati širi izbor strategija koje bi mu mogle pomoći u borbi protiv nekonvencionalnih taktika, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

AI tehnologija još uvijek ima neka ograničenja, pa recimo treba puno više treniranja da bi se mogla nositi s ljudskim protivnicima na usporedivoj razini skilla, što tim DeepMinda planira riješiti u svojim dugoročnim planovima.

DeepMind kaže da krajnji cilj ovog projekta nije igranje video igara već se AlphaStarov napredak želi prebaciti u aplikacije "stvarnog svijeta", što znači da bi se na primjer autonomni automobili trebali bolje nositi s nepredvidivim situacijama u prometu nego što je to slučaj sada.