U prodaji novi high end Linux laptop

  • Objavljeno u Novosti
image

Prosječni korisnici Linuxa vrlo često nisu previše zahtjevni što se tiče jakog i skupog hardvera, već im je osim otvorenosti koda, jedan od glavnih aduta što Linux radi puno bolje nego Windowsi na slabijim računalima.

No bilo bi nepošteno reći da ne postoje i mnogi Linuxaši koji svoj omiljeni operativni sustav žele vrtjeti na high-end strojevima na kojima će se primjerice baviti AI-emvideo ili audio produkcijom, grafikom, a takvima je američka tvrtka System76 odlučila ponuditi prijenosnik Lemur Pro 14, koji je predstavljen prošli mjesec, a sada ga isporučuju diljem svijeta.

Laptop se proizvodi u više različitih modela, a najjači sadrži Intel Core i7-10510U procesor s 4 jezgre i 8 threadova, 40 GB DDR4 RAM koji radi na 2666 MHz, 2 TB NVMe pohrane, dodatnu 2 TB NVMe jedinicu i dodatni 27-inčni sekundarni monitor Matte 1440p, a koštat će vas 3.464 dolara i uz njega ćete dobiti trogodišnu garanciju. Posebno ističu njegovu bateriju koja bi vam trebala omogućiti do 14 sati rada, a od ugrađenih operativnih Linux sustava (distribucija) nude tri opcije, odnosno Pop!_OS 19.10 (64-bit) sa značajkom full-disk encryption, Pop!_OS 18.04 LTS i Ubuntu 18.04. U laptop je ugrađen i System76 Open Firmware s Corebootom.

Osnovni model bez sekundarnog zaslona će vas koštati 1.099 dolara, a unutar te cijene ćete dobiti Intel 10th Gen Core i5 s 8 GB RAM-a i 240 GB pohrane. Na stranici proizvoda nalazi se konfigurator pomoću kojeg si možete složiti konfiguraciju laptopa prema svojim potrebama i mogućnostima, a nude i obilje dodataka poput Timbuk2 torbi.

Na System76 stranici smo ujedno saznali da isporučuju robu i u Hrvatsku, a za više informacija i narudžbe posjetite ovu poveznicu.

Podijeli