Huawei ulazi na tržište serverske grafike

  • Objavljeno u Novosti
image

Prema pisanju korejskog portala The Elec, brojni izvori blisko Huaweiju potvrdili su da velika kineska tvrtka još ove godine priprema ulazak na tržište serverskih grafičkih kartica.

Ukoliko je to istina, Huawei će postati konkurencija AMD-u, Nvidiji i Intelu, a posao će voditi novoosnovani odjel Huaweija pod nazivom Cloud and AI Business Group koja će biti pod direktnom ingerencijom Enterprise Divisiona, koji je navodno već započeo s privlačenjem velikih svjetskih stručnjaka za to područje, prije svega iz Nvidije.

Prošle godine Huawei je lansirao Ascend 910 AI čip za koji kažu da je u stanju omogućiti FP16 performanse do 256 TFLOPS-a, što je dvostruko više u odnosu na Nvidia Tesla V100, a nadmašuje Nvidiju i u tehnologiji proizvodnje koja se temelji na TSMC-ovom 7 nanometarskom tehnološkom procesu, dok Tesla V100 GV100 koristi 12 nm proces.

Iz tog projekta je proizašla AI akceleratorska kartica Atlas 300 (slika gore) koja radi na Da Vinci arhitekturi.

Grafičke kartice namijenjene serverskom tržištu možda su tek pri korak Huaweija u razvoju GPU-a, pa bismo uskoro mogli vidjeti i prve grafičke koje ćete si moći ugraditi u desktop gamingPC.

Činjenica je da Huawei očito nije čekao skrštenih ruku da mu Trump ukine ban za telefonski biznis u SAD-u, već je situaciju iskoristio za širenje na potpuno nova tržišta.