Tegra X1 mobilni procesor donosi performanse superračunala

  • Objavljeno u Novosti
image

Mada je Nvidia odustala od razvijanja Maxwella dalje od 28 nm proizvodnog procesa na polju PC računala, to ne znači da odustaje od daljeg razvoja u potpunosti. Najbolja potvrda toga da Maxwell ima još dosta toga za reći je Nvidijina objava o lansiranju novog Tegra X1 mobilnog procesora.

Nvidia nije uspjela osvojiti previše tržišta svojim Tegra K1 SoC procesorom koji sadrži ARM jezgre i grafiku temeljenu na Kepleru, ponajviše stoga što su Qualcommovi Snapdragon i Samsugovi Exynos SoC-ovi odrađivali posao dovoljno dobro.

Upravo lansirani Tegra X1 procesor je izrađen na 20 nm tehnologiji proizvodnje i donosi značajno povećanje performansi na svim razinama, no Nvidia sada ima ponešto drugačiju taktiku, jer ovo nije isključivo mobilni procesor.

Mada će se novi čip naći u tabletima i pametnim telefonima, Nvidia ovoga puta ne ulaže sve nade samo u taj segment tržišta, već umjesto toga razvija jedan čitav biznis program koji je namijenjen automobilskoj industriji.

Stoga su predstavili svoju auto platformu za povezivanje pod nazivom Drive PX, koja će koristiti upravo Tegru X1, te će ju nastojati ugurati u čim veći broj modela vozila raznih proizvođača. Između ostaloga, ta će platforma služiti i za autonomnu vožnju, te će prikupljati podatke od 12 kamera, kako bi autopilot znao čitavu situaciju sa svih strana oko vozila u realnom vremenu, te vas shodno tome vozio uz maksimalnu sigurnost i preciznost.

No to je jedna zasebna priča, o kojoj ćemo pisati posebno, pa ćemo se vratiti u opisivanje samog procesora.

Tegra X1 koristi 8 CPU jezgri, od kojih su 4 ARM Cortex A57, a 4 ARM Cortex A53. Prve 4 će odrađivati teške poslove, dok će ostale 4 biti namijenjene za manje zahtjevne operacije, te će im glavna namjena biti ušteda energije.

S druge strane, GPU jedinica sadrži 256 Maxwell CUDA jezgri, a mada tek treba vidjeti kako stoji u usporedbi s grafikom za PC računala, obzirom da se Tegra K1 GPU uspoređivao s igraćim konzolama, jasno je da će novi procesor biti još jači. Prema Nvidiji, Tegra X1 bi trebao biti dvostruko jači u odnosu na K1, a jedna od garancija za to je podrška za 60 fps 4K video.

Kako bi nam još više naglasila snagu novog procesora, Nvidia navodi da je Tegra X1 brži od najjačih superračunala kakva su bila aktualna prije 15 godina, te posjeduje tehnologije koje mu podižu performanse još više, uključujući Voxel Global Illumination (VXGI, za dinamično globalno osvjetljenje u realnom vremenu), Multi-Frame Anti-Aliasing, Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA, OpenGL ES 3.1 i Android Extension Pack. Dodatne tehničke detalje potražite na ovoj poveznici.

Osim u mobilnim uređajima i pametnim automobilima, Nvidia svoje nove mobilne procesore vidi u robotima i droneovima, a mi jedva čekamo da  pokažu prve uređaje na CES sajmu ovih dana. 

Izvor: Nvidia

Podijeli