Linux kernel podrška za Snapdragon X Elite

  • Objavljeno u Novosti
image

Za razliku od Applea, koji se ne bavi razvojem Linux podrške za svoje prijenosnike s M 1-4 procesorima osobno, već to prepuštaju korisnicima i članovima zajednice otvorenog koda (Asahi Linux), Qualcomm se trudi osigurati da Linux savršeno radi na PC-ima temeljenim na Arm platformi.

Qualcomm kaže da je u suradnji s tvrtkama Lenovo, Arm i Linaro na GitHub projektu za prijenosna računala AArch64, ugradio podršku za Linux u nekoliko generacija SoC-ova sa sustavom Windows na Snapdragonu.

Osigurali su da možete pokrenuti Linux na mnogim prijenosnim računalima koja pokreće prethodna generacija SoC-ova, uključujući Lenovo Yoga C630 (Snapdragon 850), Lenovo Flex 5G (Snapdragon 8cx Gen 1) i Lenovo ThinkPad X13s (Snapdragon 8cx Gen 3).

Unutar jednog ili dva dana od javne objave svake generacije Snapdragona 8, objavili su početni skup zakrpa za podršku za Linux kernel, a ni Snapdragon X Elite nije bio iznimka, pa su drugi dan nakon lansiranja platforme objavili zakrpe kako bi računala s novim čipom mogla raditi na Linuxu.

Snapdragon X Elite izgrađen je oko prilagođenih Qualcomm CPU-a pod nazivom Qualcomm Oryon, s 12 jezgri, brzinom do 3,8 GHz i jednom i dvije jezgre do 4,3 GHz. Njegov Qualcomm Adreno GPU nudi do 4,6 TFLOP-a, a njegova neuronska procesorska jedinica (NPU) pruža 45 TOP-a za AI radna opterećenja.

Ovdje su sve značajke koje su spojili u Linux kernel verzije 6.8 i 6.9: Pinctrl (TLMM), Međusobno povezivanje, GCC/RPMHCC, Powerdomains (RPMh), SMMU, QUP (SPI/I2C/UART), Predmemorija sustava, PMC8380 PMIC, DWC3, podrška za referentnu ploču (CRD/QCP), ADSP/CDSP podrška, Phy (PCIe/eDP/USB) i SSD-NVMe preko PCIe.

Također ističu da za verzije kernela 6.10 i 6.11 također rade na spajanju dodatnih značajki u ovim područjima: USB host, ugrađeni zaslon (eDP), GPU, Memorija DCVS, CPUFreq, zvučnici/MIC/slušalice, baterija, vanjski DP, obustavi/nastavi, fotoaparat i video.

Ukratko, Qualcomm kaže da njegov plan za sljedećih šest mjeseci uključuje rad u ovim područjima:

- End-to-end hardversko video dekodiranje, na Firefoxu i Chromeu

 - Implementacija rješenja za kameru libcamera-SoftISP

- Optimizacija GPU i CPU performansi

- Optimizacija napajanja (Suspend/DCVS)

- Otvaranje firmvera (u Linux firmveru)

- Pristup jednostavnim instalerima (Ubuntu i Debian)

"Ako želite pratiti ili pridonijeti našem radu, pretražite X1E80100 u arhivi Linux Kernel Mailing List. Vidjet ćete što radimo u područjima kao što su zaslon, GPU, video, audio, kamera i upravljanje napajanjem. Recite nam što vam je potrebno", navodi Qualcomm u svojem priopćenju, a iz toga se najbolje vidi koliko mu je stalo do korisnika Linuxa

Podijeli