FER razvija procesor za europsko superračunalo

  • Objavljeno u Novosti
image

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) finaliziralo je ugovor vrijedan 273 milijuna eura za nabavu JUPITER-a, prvog EuroHPC egzaskalarnog računala. JUPITER će se realizirati suradnjom Evidena i ParTeca, a bit će instaliran u njemačkom centru Forschungszentrum Jülich. Mozak cijelog sustava bit će novi Rhea procesori opće namjene tvrtke SiPearl koji su dizajnirani u Europi, pri čemu je hrvatski FER jedan od ključnih partnera u postupku dizajna i verifikacije.

Egzaskalarno računalo može izvesti više od milijardu milijardi ili  1018 FLOPS operacija u sekundi, za što bi nam trebalo milijun običnih prijenosnih računala da odrade isti broj izračuna u istom vremenu kao egzaskalarno superračunalo.

Globalna utrka za savladavanje ove tehnologije već je počela prije nekoliko godina u SAD-u i Kini, a sada, zahvaljujući EuroHPC JU, Europa će imati dva egzaskalarna sustava u Njemačkoj i Francuskoj u 2024. i 2025., koristeći europske tehnologije koja će služiti europskom istraživanju i inovacijama.

Prvo europsko egzaskalarno računalo JUPITER, superračunalna infrastruktura EuroHPC JU-a kojom će upravljati Forschungszentrum Jülich u Njemačkoj, bit će sastavljena od dvije particije: visoko skalabilnong akceleratorskog modula zasnovanog na grafičkim procesorima i modula opće namjene s procesorima s visokom memorijskom propusnosti.

Modul opće namjene bit će baziran na SiPearlovom procesoru prve generacije, Rhea1. Koristeći platformu Arm NeoverseTM V1, Rhea1 ima posebno visoku memorijsku propusnost, izuzetne računalne performance i učinkovitost za dosad neviđeni Byte/Flop omjer.

Pomoći će JUPITER-u da izvodi kompleksne simulacije i omogućiti aplikacijama umjetne inteligencije da rješavaju strateške, znanstvene, industrijske i okolišne izazove s niskim ugljičnim otiskom. Ova će arhitektura omogućiti sustavu da bude dobro pripremljen za integraciju budućih tehnologija, kao što je kvantno računarstvo

SiPearl i FER dugo su zajedno radili na razvoju Rhea procesora, od najranijih faza dizajna unutar projekta Europske inicijative za procesor i predani su i dalje nastaviti ovu uspješnu stratešku suradnju u razvoju tehnologije i u budućnosti.

Na FER-u smo ponosni sudjelovati na jednom od najnaprednijih svjetskih istraživanja tehnologije procesora superračunala, kao partneri s vodećim europskim industrijskim i istraživačkim organizacijama poput SiPearla, Evidena, Barcelona Supercomputing Centera i drugih kako bismo stvorili prvi europski procesor opće namjene za superračunala. Partnerstvo sa SiPearlom omogućilo nam je da radimo s vrhunskim stručnjacima industrije na dizajnu i verifikaciji proizvoda koji će postati globalno jedna od najjačih i najnaprednijih porodica procesora. Biti članom projekta Europske inicijative za procesor kojega financira EuroHPC JU omogućuje nam da surađujemo s najboljim stručnjacima, dijelimo ideje i rješenja, a i da FER ostane prepoznat na globalnoj istraživačkoj sceni,“ rekao je Mario Kovač, profesor i voditelj FER-ovog Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi.  

Podijeli