Intel potvrdio mobilni Lunar Lake CPU

  • Objavljeno u Novosti
image

Mada Intel još nije službeno objavio informacije o novom mobilnom procesoru s kodnim imenom Lunar Lake, portal Igor's Lab tvrdi da je dobio detalje o njemu iz pouzdanog izvor u tvrtki, a Intel mu je poslao i nekoliko slajdova iz prezentacije.

Prema toj informaciji Lunar Lake procesori imaju do 8 jezgri, kombinirajući 4 performance Lion Cove P jezgre s 4 Skymont E jezgre orijentirane na učinkovitost.

Također se navodi da se integrirani GPU unutar Lunar Lake procesora temelji na Intel Arc Battlemage GPU-u i donosi 64 Xe2 izvršne jedinice (EU) i 8 Xe2 jezgri, što predstavlja značajan iskorak u grafičkim performansama za integrirana grafička rješenja.

U dizajnu Lunar Lakea se koristi TSMC-ova proizvodna tehnologija N3B, a arhitektura također nudi različita poboljšanja instrukcija po ciklusu (IPC) za CPU jezgru. To je nadopunjeno integracijom novih memorijskih tehnologija kroz uvođenje podrške za LPDDR5 memoriju. U usporedbi sa svojim prethodnikom LPDDR4, LPDDR5 memorija nudi veće brzine prijenosa podataka i poboljšanu energetsku učinkovitost.

U pogledu grafike, Lunar Lake je znatno brži od svojih prethodnika i gotovo udvostručuje performanse u nekim internim testovima, što bi moglo pružiti dovoljne performanse za zahtjevnije grafičke zadatke i igre, čak i u tankim i laganim ultraprijenosnicima.

Nadamo se da će Intel uskoro otkriti više detalja i potvrditi ovu informaciju.

Podijeli