Chrome će vidno označavati spore web stranice

  • Objavljeno u Novosti
image

Google želi surfanje svojim Chrome preglednikom učiniti čim bržim, pa između ostaloga želi natjerati vlasnike web stranica s lošim kodom koje se sporo učitavaju da ih ubrzaju.

Iz tog razloga Google planira na te stranice u Chromeu postaviti vidne oznake koje će posjetiteljima odmah jasno reći da se radi o jako sporim webovima, što zasigurno neće biti dobro za njihovu posjećenost.

U ovom trenutku Google još ne navodi kada će nova politika stupiti na snagu, odnosno kada će biti ugrađena u Chrome, no kažu da projekt nisu pokrenuli zbog kažnjavanja vlasnika sporih webova, već isključivo zbog toga da korisnici znaju da se neka stranica otvara sporo, za razliku od onih koje su brze prema njegovim kriterijima.

Google ne kaže da će spore stranice imati i lošije rezultate u njegovoj tražilici, ali vjerujemo da će i to biti slučaj. 

Inženjeri Googlea trenutno rade na metrici koja će omogućiti da svi znaju što je prema Googleu "sporo učitavanje" a što nije.

Zanimljivo je da su ovaj Googleov plan već kritizirali developeri koji se okupljaju na Hacker News stranici, jer smatraju da glavni razlog sporosti stranica ne leži u lošem kodu već u raznim mrežnim razlozima, pa nije fer da im Google dodjeljuje "bedž sramote" ako na to ne mogu utjecati.