Zodiac Stargazer je teleskop na kotačima

image

Dizajner Hyunsik Moon privukao je puno pažnje svojim konceptualnim automobilom pod nazivom Zodiac Stargazer. Radi se o električnom vozilu za dva putnika u kojem dominira ogromni ugrađeni teleskop koji se može rotirati okomito prema gore, čime korisnicima pruža jedinstveni prozor ka svemiru.

Moon kaže da bi ovaj auto mogao demokratizirati astronomiju, jer bi mogao biti dostupan za iznajmljivanje astronomima i astrofotografima koji će se u njemu moći odvesti na bilo koje mjesto u prirodi izvan zone svjetlosnog onečišćenja  i nesmetano uživati u promatranju i snimanju svemira.

Dizajner kaže da se ovdje prije radi o autu ugrađenom u teleskop nego obrnuto jer je auto sastavni dio teleskopa, a i putnici zapravo ne sjede u autu već u teleskopu. Također navodi da da bi teleskop trebao imati pametne leće koje će bez problema fokusirati svaku točku noćnog neba, no ne navodi detalje o optici koja bi u njemu trebala biti korištena. Moon ne skriva činjenicu da nije stručnjak za astronomsku optiku, ali kaže kako vjeruje da bi ovo neobično vozilo moglo biti realizirano u pedesetim godinama ovog stoljeća.

Bez obzira na to što je ovo čudo jako daleko od faze prototipa, moramo priznati da nam djeluje jako cool, pa nam vjerojatno nećete zamjeriti što smo odlučili sanjati o svemiru na jedan malo drugačiji način.

Uostalom, mnogi današnji popularni tehnološki proizvodi započeli su s dizajnerskom idejom. Sjetite se iPhonea.

Više detalja o projektu potražite na ovoj poveznici.

Podijeli