VIDEO: Poletio najveći električni zrakoplov

image

Proizvođač električnih motora iz Seattlea, tvrtka Magnix, održala je prvi pokusni let svojeg električnog zrakoplova pod nazivom eCaravan, koji bi se iduće godine trebao naći u prodaji.

Zrakoplov je poletio s piste Moses Lake u Washingtonu i izvodio razne manevre 30 minuta, pri čemu je dosegao maksimalnu visinu od 762 metra, kao što možete vidjeti u ovom videu.

eCaravan se temelji na zrakoplovu Cessna Caravan 208 dužine od 11 metara i najveći je zrakoplov s električnim motorom koji je letio do danas.

CEO Magnixa Roei Ganzarski je nakon uspješnog leta izjavio da Magnix nema namjeru promijeniti avioindustriju preko noći i da je ovo tek početak njezine transformacije.

"Prvi let eCaravana je novi iskorak ka razvoju komercijalnih letova na malim udaljenostima i omogućit će usluge prijevoza ljudi i roba uz male troškove i nula emisije", ističe Ganzarski.

Ugradnjom učinkovitog električnog motora u postojeći avion, Magnix je prilično skratio vrijeme koje je potrebno za razvoj novih zrakoplova, čime je pojednostavljena procedura dobivanja dozvole za komercijalne letove. Magnixu je kratkometni eCaravan s dometom od nekih 200 km tek jedan od ciljeva razvoja tehnologije električnih zrakoplova, a krajnji cilj je letjelica puno većeg dometa koja će moći prevoziti 100 putnika, mada je po riječima Ganzarskog u zraku možda nećemo vidjeti još 10 godina.    

Magni500 motor koji pogoni jedan propeler eCaravan zrakoplova omogućuje 750 konjskih snaga, što je dovoljna propulzija da ga se svrsta u zrakoplove srednjeg dometa, a električni pogon će ujedno smanjiti troškove između 40 i 70 posto u odnosu na zrakoplove na fosilna goriva.

Isti motor koristi i ePlane DHC-2 de Havilland Beaver, manji hidroavion za 6 putnika koji bi se uskoro trebao naći na prvoj komercijalnoj liniji u Kanadi.