VIDEO: Najrealnija robotska imitacija ljudske ruke

  • Objavljeno u POP TECH
image

Trebaju li robotima ruke koje će biti vjerna kopija ljudskih? S jedne strane većini industrijskih robota su puno važnije moćne snažne ruke koje mogu manipulirati teškim objektima poput karoserija automobila, ili ruke koje izvode specifične ponavljajuće zadaće poput varenja određenih predmeta na točno određenim mjestima.

No s druge strane očekuje nas dolazak robota koji će raditi klasične i raznovrsne ljudske poslove za koje nije presudna sirova snaga, s ciljem da pomažu ljudima ili da ih u potpunosti zamjene u nekim zanimanjima, a za to su potrebne ruke koje će imati "ljudske" mišiće i omogućivati delikatne radnje poput manipuliranja raznovrsnim tipovima alata iz raznih smjerova i u raznim okruženjima u kojima borave i ljudi. 

Tvrtka Clone Robotics ulaže velike napore kako bi osigurala da će njezini "inteligentni androidi" imati neke od ruku najsličnijih ljudskim, a njihovi hidraulički "mišići" koji se pomiču ispod prozirne doista su impresivni i omogućuju vrlo širok opseg radnji, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mišići su u osnovi mrežaste cijevi s 'balonima' unutar njih. Kako se balon širi, obično pokretan pneumatskom ili hidrauličkom pumpom izvan mišića, njegovo radijalno širenje prisiljava 'mrežicu' da se steže uzdužno.

Clone nije želio koristiti glomazne vanjske pumpe, već je razvio mišić na koji možete jednostavno primijeniti električnu struju i natjerati ga da se kontrahira na razumno kontroliran način. Stoga su došli na ideju da balon drže napunjen tekućinom, acetaldehidom, i da kroz njega uključuju snažan grijaći element. Kada se primijeni struja, element brzo prokuha tekućinu, podižući je s 20 °C na 6,6 puta veću temperaturu od 70 °C.

Tu su i magnetski senzori koji šalju povratne informacije o zglobnim kutovima i brzinama bilo kojem 'mozgu' koji njime upravlja.

Tvrtka kaže da će isporučivati ​​developerske kitove kupcima do kraja 2022., iako još nije poznata cijena. Sljedeći proizvod bit će puni torzo s krutom kralježnicom, koji će uključivati 124 mišića kroz vrat, ramena, ruke, ruke, prsa i gornji dio leđa.

Podijeli