VIDEO: Lufthansa redizajnirala prvu i poslovnu klasu

  • Objavljeno u POP TECH
image

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa razvila je novi dizajn putničkog smještaja pod nazivom Allegris, koji će po prvi će put imati u ponudi sedam različitih kategorija i ponuditi putnicima visoku tehnologiju, udobnost i privatnost. Lufthansa u ovaj dizajn ulaže čak 2,5 milijardi eura tijekom sljedeće dvije godine, što je njezino najveće ulaganje do sada.

Novi Allegris Business Class dizajn razvio je londonski dizajnerski studio Pearson Lloyd. Istaknute značajke uključuju modularni dizajn s više sjedala koji sadrži kontrolirano grijanje i hlađenje unutar sjedala, udoban dizajn za ramen, poboljšanu privatnost, 27-inčne monitore, osobni tablet za dodatnu opciju prikaza, slušalice sa sustavom poništavanja buke, krevet minimalne veličine od dva metra, modul za bežično punjenje, dodatnu pohranu, dizajnersku rasvjetu, osobni ormar i minibar.

Osim toga, osobni uređaji poput mobilnih telefona i bežičnih slušalica mogu se sinkronizirati putem Bluetootha sa sustavom za zabavu.

Mogućnosti sjedenja u poslovnoj klasi sastoje se od apartmana prve klase, odnosno dvokrevetnih i jednokrevetnih apartmana, opcije Extra-Space Seat koja se može pohvaliti prostranim sjedalom s dodatnim radnim prostorom, sjedalom uz prozor s dodatnom privatnošću, sjedalo s ekstra dugim krevetom od 2,2 m, sjedalom uz prozor s kolijevkom za bebu, dvostruko sjedalo smješteno u zadnjem redu gdje se dva susjedna sjedala mogu spojiti u dvostruki ležaj sa središnjom konzolom koja se može uvući i klasična opcija s pristupom prolazu.

Kako bi optimizirao individualno iskustvo putnika, Pearson Lloyd je napravio svako sjedalo u zrakoplovu po mjeri kako bi točno odgovaralo određenom zrakoplovu. Tijekom opsežnog razdoblja od osam godina konstruirani su ergonomski prototipovi modela svakog sjedala za Lufthansine dugolinijske zrakoplove B747-8, B777-9, A350 i B787-9. Kroz opsežna testiranja, Pearson Lloyd je uspio osigurati da sjedala ne samo da zadovoljavaju potrebe raznolikog raspona korisnika, već i da maksimiziraju učinkovitost kabine, proizvodne procese i korištenje materijala i resursa tijekom proizvodnje.

 

"Svaki gost ima vlastito shvaćanje premiuma, zbog čega se fokusiramo na maksimalnu individualnost i ekskluzivnost", rekao je Jens Ritter, izvršni direktor Lufthansa grupe. "Prvoklasni apartman Plus prenosi osjećaj privatnosti i individualnosti sličan hotelskoj sobi, samo na visini od jedanaest kilometara. Asortiman Allegris obećava individualnost, ekskluzivnost i vrhunsku uslugu duž cijelog lanca putovanja." 

Značajke vrijedne pažnje uključuju osobne apartmane zajedno s ormarom, prostranim blagovaonskim stolom, zaslonima pune širine, grijanim i hlađenim sjedalima i bežičnim modulom za punjenje.

Flota Lufthanse Allegris također će sadržavati novu Premium ekonomsku klasu, s modernim dizajnom sjedala koja imaju velik nagib od 99 cm, kao i osobni središnji naslon za ruke s bežičnim punjenjem za mobilne uređaje i slušalicama za poništavanje buke.

 Tu je i nova standardna ekonomska klasa koja također donosi neke zanimljive značajke, uključujući veći nagib sjedala od 79 cm, držače za tablete, USB priključke i dodatnu udobnost u prvim redovima s nagibom sjedala od 86 cm. Putnici također imaju mogućnost rezervirati slobodno mjesto pokraj sebe, a cijela kabina je nadograđena novim sustavom za zabavu u letu koji sadrži velike monitore i Bluetooth vezu za povezivanje osobnih uređaja. Dodatno, implementirano je "Human Centric Lighting" osvjetljenje kako bi putnicima pomoglo u smanjenju jet laga nakon leta. 

Kako se dizajn Allegris uklapa u same zrakoplove možete pogledati u ovom videu.

Lufthansa je također puno pažnje obratila na održivost, pa su sva sjedala, deke, jastuci i navlake, izrađeni od materijala koji se mogu reciklirati. Sveobuhvatna održiva inicijativa zrakoplovnog prijevoznika dovest će do modernizacije više od 200 novih zrakoplova za kratke i duge relacije, pri čemu se Lufthansa nada značajnom smanjenju prosječne emisije CO2 svoje flote. Prema tvrtki, očekuje se da će ultramoderni "Dreamliner" (Boeing 787-9) trošiti otprilike 2,5 litara kerozina po putniku na svakih 100 km, što je do 30% manje od prethodnog modela. 

Do kraja 2025. više od 80 novih zrakoplova bit će opremljeno novim dizajnom Allegris. Boeing 789 bit će predstavljen prije kraja 2023., dok će Airbus A350-900 uvesti novu prvu klasu 2024. godine.

Podijeli