Predstavljen električni VW za 25 tisuća eura

  • Objavljeno u POP TECH
image

Volkswagen je predstavio koncept malog električnog auta pod nazivom ID. 2ALL, za koji kaže da bi se na tržištu mogao naći u cjenovnom rangu od 25.000 eura.

Automobil koji bismo mogli nazvati Volkswagenovima "narodnim autom" 21. stoljeća, dolazi s dometom od 450 km s jednim punjenjem, a u njega su ugradili mnoge tehnologije iz većih i skupljih modela.

Auto koji spada otprilike u klasu Volkswagenovih Golf i Polo modela, trebao bi se u prodaji na europskom tržištu naći 2025. godine i postat će VW-eovo električno vozilo s pogonom na prednje kotače.

Koncept dolazi pokretan električnim pogonom od 223 KS (166 kW), a Volkswagen očekuje da ćete bateriju napuniti od 10 do 80 posto za 20 minuta kada se spojite na brzi punjač.

"Prenosimo DNK naših ikona u budućnost", kaže Andreas Mindt, šef dizajna u Volkswagenu. "ID. 2all je stoga također i posveta Bubi, Golfu i Polu."

Volkswagen procjenjuje da će auto od nule do stotke doći za nešto manje od sedam sekundi, a najveća brzina ograničena je na 160 km/h.

ID. 2 koncept interijera odaje da se radi o prilično jednostavnom dizajnu kabine. Smanjena nadzorna ploča usmjerava svu pozornost na sjaj središnjeg zaslona osjetljivog na dodir infotainmenta od 12,9 inča i digitalne ploče s instrumentima od 10,9 inča. Fizičke kontrole ograničene su na prozore i prekidače za zaključavanje na vratima, nekoliko tipki i kotačića na upravljaču, središnju ploču za kontrolu klime i kotačić za upravljanje infotainmentom na središnjoj konzoli.

Unutrašnjost također uključuje head-up zaslon, panoramski krov, električnu utičnicu od 230 V i dva bežična punjača s magnetskim zaključavanjem položaja. Zapremina prtljažnika se podešava između 490 i 1330 litara uz pomoć stražnjih sjedala djeljivih i preklopivih u omjeru 40:60 i preklopivog naslona suvozačevog sjedala.

Unatoč niskoj osnovnoj cijeni, Volkswagen namjerava kupcima autića ponuditi neke od najnovijih dostupnih tehnologija, koje uključuju najnoviju iteraciju poluautonomne vožnje Travel Assist, Park Assist Plus s funkcijom memorije, LED matrix prednja svjetla i 3D LED stražnja svjetla.

Volswagen namjerava u skoroj budućnosti lansirati više od 30 modela novih električnih automobila za europsko, američko i globalno tržište, no ID. 2ALL će biti namijenjen isključivo nama u Europi.

Rekli bismo da je cijena prilično dobra za električni auto, ali je još uvijek za nekih deset tisuća eura veća od najjeftinijih benzinaca koje možete kupiti na hrvatskom tržištu.

Podijeli