VIDEO: Autonomni robot za mapiranje podvodnih livada

  • Objavljeno u POP TECH
image

Belgijska tvrtka uWare Robotics predstavila je UOne autonomnog robota namijenjenog za mapiranje i inspekcije pod vodom, a koristi IMU (inercijalnu mjernu jedinicu) i druge tehnologije za autonomno praćenje unaprijed programirane podvodne rute. Ti se podaci bežično učitavaju u brodsko računalo plovila prije nego što se lansira od strane korisnika.

Njegovo kratko zdepasto tijelo uključuje osam vektorskih potisnika koji mu omogućuju da lebdi na mjestu ili se po potrebi kreće u bilo kojem smjeru. Dok to čini, nema kabela koji bi stajao na putu ili se na bilo što zakačio.

UOne je prvenstveno dizajniran za zadatke poput inspekcije podvodnih struktura kao što su naftne platforme i cjevovodi na morskom dnu, a pogodan je i za mapiranje "livada" s morskom vegetacijom, koje su od velike važnosti za zdravlje oceana, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dovoljno je pametan da može izraditi 3D karte svoje okoline i pregledati sve "točke interesa" na koje može naići, a svi prikupljeni podaci pohranjuju se na ugrađeni SSD disk i mogu se bežično preuzeti nakon što se misija završi i UOne vrati u svoju bazu.

Što se tiče osnovnih specifikacija, uOne mjeri 40 cm visine, 40 cm širine i 50 cm duljine, teži 15 kg i može nositi do 5 kg senzora, svjetala ili drugih predmeta. Ima najveću brzinu od 3 čvora (5,5 km/h) i vrijeme rada od približno dva sata po dvosatnom punjenju izmjenjive baterije.

Podijeli