Nova Street View kamera će olakšati mapiranje svijeta

  • Objavljeno u POP TECH
image

Prije 15 godina Google je za Google Maps servis pokrenuo Street View, koji nam je omogućio da sve lokacije na njegovim kartama pogledamo izbliza kao da se i sami tamo nalazimo, što nam je još više olakšalo navigaciju i omogućilo uživanje u atraktivnim urbanim lokacijama i prirodnim krajolicima.

Danas je svijet velikim dijelom pokriven Googleovim kartama i Street Viewom, no neke lokacije i ceste ni nakon 15 godina nisu unijete u sustav, posebice one do kojih Googleovi automobili s velikim kamerama za mapiranje nisu mogli doći.

Slaveći 15 godina Street Viewa, Google se odlučio malo "apdejtati", pa je ažurirao Street View aplikaciju za pametne telefone koja sada može prikazivati i povijesne podatke kroz "povratak u prošlost", što je do sada bilo ograničeno na web aplikaciju. Dakako, ta će značajka funkcionirati na onim "popularnim" lokacijama za koje postoje veće količine povijesnih podataka i slika pa nemojte očekivati da ćete moći vidjeti kako je vaša ulica izgledala prije 15 godina ukoliko je Googleov auto samo jednom prošao kroz nju.

Google je također ažurirao i svoj hardver za mapiranje pa je izradio novu kameru koja je značajno manja i lakša od prijašnje, no u svojem tijelu težine od samo 7,5 kg posjeduje sustav kamera s istom rezolucijom kao i veliki model.

Google se nada da će mu nova kamera omogućiti mapiranje područja koja su do sada bila nepokrivena, no tek trebamo vidjeti hoće li se Googleov auto primjerice popeti u ulicu Gušć u Rijeci gdje ga do sada nije bilo.   

Povodom proslave 15-godišnjice Street Viewa Google je objavio i ovaj prigodni video. 

Podijeli