Igranjem video igara do boljeg posla

image

Britanski Startup Game Academy nije tvrtka koja će vas učiti izradi igara, već će vas njezini stručnjaci promatrati dok igrate video igre i potom vas savjetovati kako i gdje biste svoje vještine u gamingu mogli primjenjivati u poslovnom okruženju.

Prema riječima osnivača tvrtke Davida Barriea, došlo je vrijeme za razbijanje stereotipa o gamerima kao asocijalnim osobama bez ikakvih praktičnih vještina, a Game Academy će vam pomoći u tome da svoje skillove primijenite na raznim poslovima te će vam preporučiti u kojim tvrtkama i zanimanjima biste se mogli naći i tko bi od vašeg gaminga mogao imati koristi.

Mjerenje i procjenjivanje vaših sposobnosti temelje na pouzdanoj metrici i statistikama iz svoje velike baze podataka, pa vjeruju da su vrlo pouzdani i točni. Na primjer, ukoliko se dobro snalazite u "puzzle" igrama poput Portala ili "tower defence" naslovima poput Defense Grida, predstavljate idealnu osobu za rad u IT struci, jer su im njihove statistike pokazale da najbolji stručnjaci iz takvih zanimanja najčešće i najbolje igraju upravo takve naslove.

S druge strane, ako preferirate Civilization, Total War i X-Com, igre u kojima su ključni element strategija i upravljanje resursima, mogli biste se jako dobro snaći u rukovodećim poslovima.

Sustav Game Academya funkcionira na vrlo jednostavan način. Analizirajući navike igrača iz njihovih online game profila, ponuditi će im tečajeve u poslovnim vještinama koje odražavaju njihove gamerske sposobnosti, a njih će moći usavršavati i prakticirati unutar samih igara.  

Praksu regrutiranja gamera za svoje potrebe već duže vrijeme prakticira američka i britanska vojska, čiji časnici i voditelji izobrazbi smatraju da su sposobnosti usvajanja informacija, brze reakcije i koordiniranja akcije pod pritiskom idealne za profesionalne vojnike i časnike.  

Na pitanje o tome trebate li u svoj životopis (CV) ubuduće upisivati skill u PUBG-u, Game Academy odgovara kako biste to mogli raditi ukoliko smatrate da je posao za koji aplicirate relevantan vašoj "gamerskoj karijeri" i da bi tvrtki kojoj se javljate moglo predstavljati dodatni argument da vas angažira.

Nekako nam se čini da (barem u Hrvatskoj) za to još nije sazrjelo vrijeme, osim u slučaju da se javljate za posao u nekom game development studiju, jer bi neki rukovodeći kadar mogao odbiti vašu prijavu misleći da ćete se po cijele dane samo igrati umjesto da radite posao za koji ste plaćeni.