Detektor pada s motocikla automatski poziva hitnu

image

Boschev novi sustav za pomoć u prometnim nesrećama pod nazivom Help Connect , može automatski pozivati pomoć kada detektira nesreću. Za razliku od sličnih sustava koji se rade za automobile, Help Connect je namijenjen motociklistima.

U svojem priopćenju Bosch navodi da su istraživanja pokazala kako je šansa od pogibije 20 puta veća kod motociklista nego kod vozača automobila, pa čim prije motociklist dobije pomoć, veće su mu šanse za preživljavanje.

Help Connect se temelji na inertnoj senzorskoj jedinici koja je dio Bosch MSC sustava za kontrolu stabilnosti motocikla. Senzor mjeri ubrzanje i rotacijsku brzinu stotinu puta u sekundi, što Help Connectu pruža podatke o trenutnom položaju i kutu nagiba motocikla.

Pored toga sustav koristi i algoritam za detekciju udesa koji može otkriti je li motocikl doista doživio nesreću ili se primjerice motocikl samo prevrnuo na parkingu. Ukoliko Help Connect zaključi da je motocikl doživio nesreću poslat će informaciju o događaju i vozaču u Boschev servisni centar, a moći će koristiti i telefon motociklista kako bi hitnoj službi poslao i trenutnu lokaciju.

Help Connect će u početku biti dostupan samo u Njemačkoj, no tvrtka ga planira proširiti i na druga tržišta širom svijeta.