Baterija za električne automobile od 2 milijuna km

image

Mnogi ljudi koji razmišljaju o kupnji električnog automobila najviše su skeptični oko trajanja baterija, odnosno boje se da će im se baterije prebrzo degradirati, pa će im njihova zamjena stvoriti velike dodatne troškove. Većina današnjih proizvođača baterija za električne automobile daje garancije na baterije između 100.000 i 250.000 kilometara, što znači da ćete ih moći koristiti između 6 i 8 godina.

Kineski proizvođač Catl( Contemporary Amperex Technology), dobavljač baterija za Tesla Model 3, čiji klijenti su i BMW, Daimler, Honda, Toyota, Volkswagen i Volvo tvrdi de će uskoro započeti serijsku proizvodnju baterija čiji će životni vijek iznositi 2 milijuna kilometara, odnosno oko 16 godina.

Predsjednik tvrtke Zeng Yuqun je za Bloomberg izjavio kako su spremni na proizvodnju čim netko od njihovih klijenata napravi prvu narudžbu, a cijena novih baterija će biti samo 10 posto viša u odnosu na premium baterije koje trenutno proizvode.

Prema analitičarima tvrtke Canalys, tržište električnih i hibridnih automobila u Europi je u prva tri mjeseca ove godine naraslo za 72% u usporedbi s istim razdobljem 2019., dok je na globalnom planu zbog pandemije koronavirusa došlo do pada od 26%.

Drugim riječima, za električnim automobilima u Europi je sve veća potražnja, kako zbog njihovih performansi i manjih cijena, tako i zbog sve veće raširenosti postaja za punjenje.

Catl se u Europi najviše fokusira na njemačko tržište, pa u Erfurtu gradi novu tvornicu koja će započeti s proizvodnjom litij-ionskih baterija za električna vozila 2021. godine.